Fındık üreticimizi fırsatçıların eline bırakmayacağız

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Hükümetin fındık üreticilerini mağdur etmemek adına gereken hassasiyeti gösterdiğini kaydederek, "Şunu vatandaşlarımdan özellikle istirham ediyorum, bizim temennimiz eşik fiyatı belirlemek ve üreticiyi bu fırsatçıların eline bırakmamak. Biz bunu yapıyoruz. Ne kadar ellerinde fındık varsa, süre ve zaman vermeden hepsini alacağız. Burada söz veriyoruz." dedi.

Fakıbaba, BloombergHT'nin düzenlediği Tarım Zirvesi 2017'de yaptığı açılış konuşmasının ardından basın mensuplarının Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) devam eden "Fındık için adalet yürüyüşü"ne ilişkin sorularını cevapladı.

Hükümetin fındık üreticilerini mağdur etmemek adına gereken hassasiyeti gösterdiğini belirten Fakıbaba, fındık fiyatlarına ve CHP'nin fındık yürüyüşüne ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yürüyüş, saygı duyuyorum. Demokratik bir ülkeyiz, yürümeleri doğal bir olaydır. Ama biz Tarım Bakanlığı ve AK Parti Hükümeti olarak vicdanen rahat mıyız? Onun bir hesabını yapmak lazım. Geçen sene rekolte 420 bin tondu, bu sene 705 bin ton olarak açıklandı. Ancak daha sonra külleme ve güneş yanığından dolayı biz bunu 675 bin ton olarak revize ettik. Geçen sene verilen fiyat 10 lira. Giresun 10,5 liraydı.

 

Bu fiyatı açıklamadan önce ben bütün paydaşlarla bir araya geldim. Ne olabilir dedim. Onlar da rekoltenin bu sene çok yüksek olduğunu biliyorlardı. Psikolojik rakam 10 ve 10,5 lira. Eğer geçen seneninki gibi fiyat böyle açıklandığı takdirde insanlar mutlu olacaktır. Biz de gerçekten çiftçimizin, üreticimizin lehine olmasını düşünerek fındığın fiyatını 10 lira ve 10,5 lira olarak açıkladık. Ancak bu bir eşik fiyat, taban fiyat. 12 liraya satıyorlar da biz mi bunu engelliyoruz?"

"Alan bazlı destekten kimse bahsetmiyor"

Hükümetin fındıkta alan bazlı destek uygulamasını sürdürdüğünü hatırlatan Fakıbaba, alım politikalarını eleştirenlerin yapılan iyileştirme uygulamalarını da görmeleri gerektiğini söyledi.

Fakıbaba şöyle konuştu:

"Fındığı 8 liradan alıyorlar, biz hükümet olarak diyoruz ki 'siz bunu 8 liraya satmayın, biz bunu 10,5 liradan alacağız.' Bir de bilinmeyen bir şey var. Biz alan bazlı destek veriyoruz. Alan bazlı desteği kilograma vurduğunuzda 1,5 ila 2 lira yapıyor kilo başına… Bu konuyu Başbakanımız Binali Yıldırım'a da arz edeceğim. Bundan sonra alan bazlı desteği kaldırıp direkt olarak üreticinin alan başına kilogram olarak almasını sağlamaya çalışacağım. Eğer biz bunu 2 lira olarak yansıtmış olsaydık şu anda 10,5 lira olan fındık 12,5 lira, 10 lira olan fındık 12 lira olacaktı. Zaten şu anda o. Ama o alan bazlı destekten kimse bahsetmiyor. Üzücü olan nokta da o. Biz ödemeleri normalde 15 günde veriyorduk, bunu bir haftaya indirdik. Çürük yüzde 3'tü, 5'e çıkardık, çatlaklar, 2 idi, 7'ye çıkardık. Üreticinin lehine olması gereken neler varsa biz onu yaptık."

"Ne kadar ellerinde fındık varsa, süre ve zaman vermeden hepsini alacağız"

Üreticiyi memnun etmek için çalıştıklarını söyleyen Fakıbaba, "Emin olsunlar ki biz üreticimizi ezdirmemek adına, 8-8,5 lira fiyat verilirken, biz bunu 10,5 liraya alacağımızı söylüyoruz. Giresun'a kalite yüksek olduğundan dolayı 10,5 lira fiyat vermişiz, 10,71 liraya kadar çıkıyor. Şunu vatandaşlarımdan özellikle istirham ediyorum, bizim temennimiz eşik fiyatı belirlemek ve üreticiyi bu fırsatçıların eline bırakmamak. Biz bunu yapıyoruz. Ne kadar ellerinde fındık varsa, süre ve zaman vermeden hepsini alacağız. Burada söz veriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Lisanslı depoculuğu yaygın hale getireceğiz"

"Fındığı çuvalla alıyoruz. Çuvalla aldığınız zaman işlemler çok zor oluyor. O kadar aldığımız tedbirler var ki… Eskiden 120 noktada alış vardı, biz bunu 130 noktaya çıkardık." diyen Fakıbaba, üreticinin lehine olan bütün kararların AK Parti hükümetleri döneminde alındığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Üreticilerin lehine bütün kararları biz aldık. Ama insanlar yürümek ister. Tabi yürüyebilirler, bu en doğal haklarıdır. Ama şu şartlarda biz alan bazlı destekle, ortalama 1,5-2 lirayla verdiğimiz fiyatla, rekolte yükselmesine rağmen burada eksiği ben biliyorum. Bu sadece fındıkta değil, kayısıda, üzümde, incirde, fıstıkta eksiğimiz lisanslı depoculuktur. Lisanslı depoculuğu biz yaygın hale getireceğiz. Üretici kardeşim getirecek, lisanslı depoya malını koyacak, eline sertifikasını alacak, istediği zaman, istediği yerde onu paraya çevirebilecek. Biz bunu yaptığımız takdirde hem Karadeniz'e hem Doğu Anadolu'ya hem batıya hem doğuya görevimizi en iyi şekilde yapma gayreti içerisinde olacağız ve borcumuzu yerine getireceğiz."

Fındıkta biraz da bu gecikmelerin nedeninin, ürünlerin çuval çuval gelmesi ve tek tek incelenmesi olduğunu belirten Fakıbaba "Buğdayı, arpayı alırken 100 tonu bir kerede alabiliyorsun. Ama fındıkta bu böyle olmuyor. Biz üreticinin hizmetçisi, hizmetkârıyız. Onlar olmazsa biz olamayız. Onları daha fazla destekleyeceğiz. Yürümek iyidir, yürümenin hiç kimseye bir zararı yoktur. Ben bir hekim olarak buna inanan bir kardeşinizim." dedi.

Fakıbaba, "Demek ki yaptığımız kötü bir şey değil. Biz 8,5 liraya düşen bir ürüne 2 lira fazla veriyoruz, alan bazlıyı da kattığımızda 4 lira fazla veriyoruz." yorumunu yaptı.

"Uruguay'dan et alacağımıza komşumuz Rusya'dan almamızda sorun görmüyorum"

Fakıbaba, bir gazetecinin Rusya'nın Türkiye'den et ithalatı karşılığında domates ihracatını serbest bırakacağına ilişkin haberleri sorması üzerine şöyle konuştu:

"Domates ihracatını serbest bırakma girişimleri var ama bir karşılık açısından değil bu. Ben öyle biliyorum. Etteki ithalat beni üzüyor. İnşallah birkaç yıl içerisinde bu ithalatı bitirmeyi planlıyoruz. Ama fiyatlar uygun olursa Avrupa, Brezilya ve Uruguay'dan et alacağımıza komşumuz olan Rusya'dan almamızda hiçbir sorun görmüyorum. Yeter ki iki ülkenin hayvan sağlık şartları uygun olsun. Şartlar uygun olursa niçin sıcak bakmayayım?"