Süs bitkisinde 'belediyeler yüzünden' ithalat hayranıyız!

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar, Türkiye'nin, aynı kalitede üretim olduğu halde yılda 80 milyon dolarlık ithalat yaptığını kaydetti. Dündar, özellikle belediyelerin ağaç kalınlığı gibi gerekli olmayan şartları ihale şartnamesine koyarak ithalata yol açtığını vurguladı.

Sabah gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Ahmet Dündar, Türkiye'nin, aynı kalitede üretim olduğu halde yılda 80 milyon dolarlık ithalat yaptığını söyledi. Özellikle belediyelerin ağaç kalınlığı gibi gerekli olmayan şartları ihale şartnamesine koyarak ithalata yol açtığını söyleyen Dündar, "Bir ıhlamur ağacının kalınlığını 5 santim olarak belirleyen belediye, bu ürünün Türkiye'de bulunmayacağını biliyor. Bu nedenle de ithalata yöneliyor. Oysa daha düşük kalınlıkta ürünü biz de verebiliyoruz.

ÜRETİCİ 20 YIL ÖNCEKİ GİBİ DEĞİL

Türkiye süs bitkisi üreticileri; Hollanda, İtalya, İspanya ve Almanya'daki üreticilerle aynı kategorideki ürünleri üretebiliyor. Süs bitkisi üreticisi yirmi yıl önceki gibi değil. Her türlü teknolojik alt yapıya sahibiz. Türkiye'de üretebiliyorsak, yerli üretici kazansın, ülkemiz kazansın, milli sermayemizi israf etmeyelim. Türkiye, ithal ettiği kadar da ihracat yapıyor. Yani, üretim kalitemiz de Avrupa seviyesinde" dedi.

2023 İHRACAT HEDEFİ 500 MİLYON 

Türkiye süs bitkileri üreticilerini temsil eden tek kamu kurumu olan SÜSBİR'in 4 milyar TL'lik üretim hacmine sahip olduğunu söyleyen Dündar, Ulusal Strateji Raporu'nda yer alan 'Kümelenme Modeli'ni hayata geçirerek, yaygınlaştırmayı hedefleyen Birliğin, süs bitkileri üretim alanlarını kompleks alanlara dönüştürerek, ithalatı en aza indirmeyi, ihracatı ise 2023 hedefinde belirlenen 500 milyon TL'ye çıkarmayı hedeflediğini belirtti.

TİGEM MODELİ İŞE YARADI

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) 2013'te açtığı ihaleyle, Yalova Atatürk Tarım İşletmesi'ne ait bin 541 dönümlük araziyi 41 süs bitkisi üreticisine 30 yıllığına kiraladıklarını söyleyen Dündar, 105 milyon TL'lik yatırım yapılan arazinin yaklaşık 500 bitki çeşidine sahip olduğunu belirtti. Dündar, "Tesis dünyanın örnek gösterilen 10 kompleks tesisinden birine dönüştürüldü" dedi.

DEVLETİN ATIL ARAZİLERİNE TALİBİZ

Devletin atıl arazilerine talip olduklarını ifade eden SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar, "Bizim önemli sorunumuz arazi bulamamak. Arazi satın alarak üretim imkânsız hale geldi. Kiralama da kalıcı çözüm değil. O nedenle, devletin atıl alanlarına talibiz" dedi. Dündar, Yalova, Ödemiş, Manisa, Antalya, Adana gibi süs bitkisi üretimine uygun atıl alanların uzun vadeli kiralamalarla sektöre tahsis edilmesini istediklerini söyledi.

TARIMDAN HABER