Manavgat'ın Köyleri, Koruma Altına Alınan 'Defne' ile Kalkınacak

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Tilkiler, Yaylaalan ve Sırtköy köylerinde defne rehabilitasyon çalışmaları başladı.

 

 

 

 

 


Çevre ve Orman Bakanlığı, kaliteli ve nitelikli defne yetiştirilmesinde Manavgat'ın 3 köyünü pilot bölge ilan etti. 3 köyde, her yıl düzenli bir şekilde yapılacak rehabilitasyon çalışmasıyla bölgeden ihracata yönelik kaliteli ve nitelikli defne elde edilmesinin sağlanacağı belirtildi. İlçede Tilkiler, Yaylaalan ve Sırtköy köylerinde defne rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını belirten Manavgat Orman İşletme Müdürü Ali Bahşi, böylece 3 bölgede yetişen defneyi koruma altına aldıklarını söyledi. Yaylaalan ve Sırtköy'de geçmiş yıllardan beri defne yetiştiriciliği yapılırken Tilkiler köyünde yeni yeni başladığını belirten Bahşi, bitkinin yetiştiği alanları tel örgüyle koruma altına aldıklarını ifade etti. 3 köyün hava, iklim ve coğrafi yapısının defne yetiştirilmesine çok uygun olduğunu belirten Bahşi, yaptıkları çalışmayla insanların doğdukları yerde istihdam alanlarını koruma altına aldıklarını kaydetti.



Köylerinin, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Akdeniz defnesi (Laurus nobilis) yetiştiriciliğinde Türkiye'de pilot bölge seçildiğini belirten Sırtköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (STKK) Başkanı Ahmet Katlanır, geçen yıl kuru defne yaprağı rekoltelerinin 300 ton olduğunu söyledi. Ülkede yaşanan 2001 ekonomik krizinde köylerine defne yaprağı satımı gelirinden 1 milyon TL para girdisi oluştuğunu belirten Katlanır, köylerin en önemli gelir kaynağının defne yetiştiriciliği olduğuna dikkat çekti. Küresel ekonomik krizi de defne yetişirciliğiyle yenmeye çalıştıklarını belirten Katlanır, köylerinde yetişen ürünün A kalite olmasından ötürü Avrupa ülkelerine pazarlamada sıkıntı çekmediklerini aktardı. Katlanır, "Köyümüzün yeşil altını defne yaprağı. 9 yıl önceki ekonomik krizi defne yetiştirerek yendik, küresel ekonomik krizi de aynı yöntemle yenmeye çalışıyoruz." diye konuştu.



Katlanır, en büyük hedeflerinin köylerine Avrupa Birliği (AB) standartlarında modern defne yaprağı paketleme ve işleme tesisi kurmak olduğunu belirtti. Köylerinde yetişen defnenin doğal olmasından ötürü dünya tıbbi ve aromatik bitkiler pazarında alıcı bulmada zorluk çekilmediğini vurgulayan Katlanır, 2009 yılı sonu kesimlerinde rekoltenin 500 tona çıkarak köylerine 2 milyon TL'lik ekonomik girdi sağlayacağını tahmin ettiklerini belirtti. Katlanır sözlerine şöyle sürdürdü:
"Köyümüzde defne demek, bizim çocuklarımızın geleceği demek. Normalde kesimleri 3 yılda bir yapıyoruz. Fakat 4 yıldır yetiştirmeyi sağlı sollu yaptığımız için her yıl kesim yapabiliyoruz. Geçen yıl kuru defnenin kilosunu 4 TL sattık. Bu yılda aynı fiyatını koruyacağına inanıyoruz."



Köylerinde kesilen defnenin kurutulan yaprağının İzmir üzerinden Japonya, Hollanda, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri(ABD), Belçika, Danimarka, İsveç, Norveç, Avusturya ve İsviçre'ye ihraç edildiğinin altını çizen Katlanır, dünya tıbbı ve aromatik pazarının en çok aradığı Semiz elek( asit oranı yüksek) cinsi defne yaprağının tek yetişme alanının Sırtköy olduğunu kaydetti.



Sırtköy'deki defne üretimi modelini Taşağıl'da yanan ormanlık alanları Yanan Alanların Rehabilitasyonu ve Yangına Dayanıklı Orman Tesisi Projesi (YARDOP)'yle hayata geçireceklerini belirten Taşağıl Orman İşletme Müdürü Zeki Tuncer, bölge havzası iklim ve coğrafyasının kaliteli defne üretimine uygun olduğunu ifade etti.

http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=14186:manavgatn-koeyleri-koruma-altna-alnan-defne-ile-kalknacak&catid=43:tarimsektoruhaberleri&Itemid=53