Asırlık Dimnit ve Razakı Üzüm Pekmezi Geleneği Devam Ediyor

Burdur ve ilçelerinde kendine has kokusu ve özelliği ile dikkat çeken dimnit ve razakı üzümün pekmezi yüzyıllardır süren geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.

 

 

 

 

Burdur'un Gökçebağ köyünde üzüm bağlarında hasat sürüyor. Gökçebağ bağlarından kesilen üzümler suyu sıkıldıktan sonra kaynatılarak geleneksel yöntemlerle pekmez yapılıyor.



Bağ bozumunu tamamlayan köylülerden Zübeyde Yiğit, amaçlarının pekmez kaynatma geleneklerini sürdürmek, eş dost ve akrabalara doğal pekmez yedirmek olduğunu belirtiyor.



Pekmezin nasıl yapıldığını anlatan Yiğit, ilk olarak bağdan topladıkları üzümleri çiğneyerek şıra elde ettiklerini aktardı. Elde edilen şırayı kazanlara koyarak koyulaşıncaya kadar kaynattıklarını dile getiren Yiğit, pekmezi kışın tükettiklerini dile getirdi. Yiğit, pekmezin uzun süre tadının bozulamaması için topraktan yapılan çömleklere koyduklarını söyledi. Üzümün posasından ise sirke yaptıklarını bildiren Yiğit, sirkeyi turşu yapımı ve yemeklerde kullandıklarını aktardı.



Doğal pekmez yapmanın çok zahmetli bir iş olduğunu kaydeden Yiğit, "Pekmez, yüzyıllardır üretilen ve kış aylarının vazgeçilmez şifa kaynağıdır. Biz küçükken antibiyotik veya ilaç nedir bilmiyorduk. Öksürdüğümüzde, üşüttüğümüzde bize pekmez yedirirlerdi, iyi olurduk. Onun için pekmezin küçük çocuklara da yetişkinlere de çok faydası var. Artık son yıllarda birçok hastalığa da iyi geldiğini araştıranlar söylüyor." dedi.



Bu seneki üzüm rekoltesinin bol ve kaliteli olduğunu sözlerine ekleyen Yiğit, bu yıl kaynattıkları pekmezin çok tatlı olduğunu ifade ediyor.

http://www.hammaddeler.com/index.php?option=com_content&view=article&id=14188:asrlk-dimnit-ve-razak-uezuem-pekmezi-gelenei-devam-ediyor&catid=43:tarimsektoruhaberleri&Itemid=53