Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi kuruluyor

Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi'nin Diyarbakır’da kurulmasının tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi yönünde çok önemli bir yatırım olduğunu kaydeden Bakan Eker, alt yapı çalışmalarının da tamamlandığını söyledi.

 

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a giden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Toprak ile birlikte Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni (DESOB) ziyaret etti.

 

 

Bakan Eker Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde yaptığı açıklamada, Diyarbakır için planlanan önemli projeler hakkında bilgi verdi. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin kentin çok geniş kitlesini temsil eden önemli bir meslek odaları birliği olduğunu belirten Bakan Eker, 12 Haziran seçimlerinden sonra kurulan 61. hükümet programında da önemli bir farklılığa imza atıldığını söyledi. Bu önemli farklılığın ilk defa Türkiye Cumhuriyeti hükümeti programında Diyarbakır’ın projeleriyle birlikte yer alması olduğunu dile getiren Bakan Eker şöyle devam etti:

“Çünkü hiçbir zaman bir vilayet ismiyle, projeleriyle birlikte hükümet programında yer almış değildi. 1 Haziran 2011 tarihinde açıklanan projeler hükümet programında yer alıyor. Şu anda bunlarla ilgili eylem planı yapılıyor. Bu süreç içerisinde 61. hükümet icraatları içerisinde Diyarbakır'a havaalanı, Şanlıurfa-Diyarbakır otobanı, spor kompleksi, referasyon projeleri, Silvan Barajı gibi önemli yatırımlar yer alıyor. Silvan Barajı da ihale edildi. Yakın bir zamanda temel atma töreni yapılacaktır. Türkiye'de Atatürk Barajı ne kadar büyük bir öneme sahip ise Diyarbakır için de Silvan Barajı o kadar önemli. Çünkü yaklaşık 2.5 milyon dönüm arazinin sulanacağı dev bir yatırım"

 

Konuşmasında Türkiye'de ilk defa Diyarbakır'da uygulanacak olan organize hayvancılık bölgesi ile ilgili de açıklamalar yapan Bakan Eker, bu projenin tamamlanmasıyla Diyarbakır'ın ciddi anlamda kalkınacağını söyledi. Bölgede özellikle tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi yönünde çok önemli bir yatırımın olduğunu kaydeden Bakan Eker, DESOB'un da yürütücüsü olduğu Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi'nin alt yapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

 

Bakan Eker, Kırsal Kalkınma ve Destekleme Kurumunun ilana çıktığını ve proje çağrısı yapıldığına dikkati çekerek, "Bu proje ile sağlanacak fonlardan bazılarında yüzde 50 bazılarında yüzde 65 ki KDV ile birlikte yüzde 70'lerin üzer ine çıkıyor. Bu oranlarda hibeyle hayvancılık projeleri özellikle üretim tesisleri hibe olarak desteklenecek" dedi. Diyarbakır'da bu alanda faaliyet gösteren yatırımcılara bir çağrısının olduğunu belirten Bakan Eker, "Çağrım; mutlaka bu projelerden istifade etmeleri, faydalanmaları ve Diyarbakır'da yatırımlara bir an önce başlamalarıdır. Bunun parası hazır. 1 milyon avroya kadarki bazı projelerin yüzde 50'si, bazılarının da yüzde 65'i hibe olacak. Dolayısıyla Diyarbakır için bu bir ilktir. Organize Hayvancılık Bölgesi'nde 103 tesis kurulacak. Bunlar için ilana çıktık. Ağustos ayı son ay" şeklinde konuştu. Diyarbakır adına bu imkanın çok iyi kullanılması gerektiğini anlatan Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O kadar büyük bir yatırım imkanı, bu kadar büyük bir hibe oranı, hiçbir zaman hiçbir yerde uygulanmış değildir. Biz bu bölgenin kalkınmasına, istihdam yaratılmasına büyük önem veriyoruz. Bu hayal değil, uzak bir gelecek değil. Avucumuzun içerisindedir. Biz bu avucumuzun içerisindeki yatırım imkanını hep birlikte değerlendireceğiz. Ayrıca bizim bakanlığın kendi bütçesinden yüzde 50 hibe programları var. Orada da 2011 yılında 43 tane proje kabul edildi. Bu 43 projede, tesis, fabrika, üretim tesisi, ekonomik yatırım tesisi var. Bunlar da kabul edildi. Yaklaşık 50 müracaattan 43'ü kabul edildi. Diyarbakır'da daha önce yaptığımız 231 tesise yüzde 50 hibe verdik. Şimdi 43 tane daha onaylandı."

Diyarbakır ile ilgili olarak açıklanan vizyon projelerinin eylem planlarının takip edildiğini belirten Bakan Eker, Diyarbakır'ı daha güzel, daha müreffeh günlere götüreceklerini söyledi.

 

DESOB Başkanı Ebedinoglu da Bakan Eker’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Hayvancılık Organize Bölgesi Diyarbakır için büyük önem taşımaktadır. Burada yaklaşık bin kişi istihdam edilecek. Bu projede sizlerin emeği ve katkısı göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.” dedi

 

Tarım Bakanlığı

tarimziraat.com