Fındıkçılar birbirine girdi

Ordu Yağ Sanayi'nin satış kararının görüşülecek olması, işçiler tarafından protesto edildi.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (FİSKOBİRLİK) Olağanüstü Genel Kurulu başladı.

Fiskobirlik'in Giresun'da birlik iştiraklerinden Entegre Fındık İşleme Tesisi (Entegre) A.Ş. toplantı salonunda gerçekleşen olağanüstü genel kurulun divan başkanlığına, Düzce Akçakoca delegesi Nazmi Çiloğlu seçildi. Genel Kurulda, birlik iştiraklerinden Ordu Yağ Sanayi A.Ş'nin satış kararının alınması ve yönetim kurulunun seçimi gündem maddeleri görüşülecek.

Olağanüstü genel kurulda Ordu Yağ Sanayi A.Ş'nin satış kararının alınmasının görüşülecek olması, Ordu Yağ Sanayi işçileri tarafından protesto edildi. Entegre önüne toplanan yaklaşık 50 kadar işçi, ellerinde satış kararının görüşülmesini protesto eden pankartlar taşıdı. Türk-İş Ordu İl Temsilcisi Selim Yöndem, yaptığı basın açıklamasında, Ordu Yağ Sanayi'nin satılmak istenmesine sessiz kalmayacakları söyledi.

Yöndem, satışa karşı olduklarını vurgulayarak, ''FİSKOBİRLİK'in kurtuluşu için Ordu Yağ Sanayi'nin satışının gerekli olduğunu iddia edenler bilsinler ki, bu yalana kargalar da güler. Oysa gerçek, FİSKOBİRLİK'i tümden yok etmenin ayaklarından biri de Ordu Yağ Sanayi'nin satılmasıdır. Bu nedenle bizler, Ordu Yağ Sanayi'ne sahip çıkan işçiler ve üretici köylüler olarak satışa karşı olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz'' dedi.

ESKİ BAŞKANLAR KONUŞTU

Olağanüstü genel kurulda, eski FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanlarından Hüseyin Durusu söz alarak konuşma yaptı. FİSKOBİRLİK'in gerçekten zor bir durumda olduğunu ileri süren durusu, ''Bir bankaya, üreticiye ve çalışanlara ciddi manada borcu var. Ancak birliğin de kendisini ayağa kaldıracak 1,5 katrilyon liralık gayrimenkulü var. Burada formül budur'' diye konuştu.

Öncelikle Ordu-Giresun-Trabzon ve İstanbul Tuzla'da acil durumdaki arsa ve binaların imara açılarak satılması gerektiğine dikkati çeken Durusu, ''Fabrikalar ve diğer işletmeler, işler ve gelir getirir duruma getirilmeli. Bunun yanı sıra birliğe ürün veren üreticiye kar payı dağıtılmalıdır. Zaten bu, birliğin ana sözleşmesinde var. Bu formülde hem birlik hem de üretici daha yakın işbirliği içerisinde olacaktır. Bunlar yapıldığı sürece birliğin önü açılır'' dedi.

Eski FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk ise Ordu Yağ Sanayi'nin satılması konusuyla ilgili olarak, şunları söyledi:

''Ordu Yağ Sanayi'ni satalım. Ama FİSKOBİRLİK'in sorunlarını çözüyorsa satalım. Ama çözmüyorsa FİSKOBİRLİK kolunu bacağını kesmiş olur. Tasfiye süreci başlamış olur. Birlik iştirakleri mutlaka para kazanır hale getirilmelidir. Ordu Yağ Sanayi satılırsa FİSKOBİRLİK'in sorunlarına çözüm olmayacaktır. Ben Ordu Yağ Sanayi'nin yaklaşık 7 yıl genel müdürlüğünü yaptım. Dönemimde birlik her zaman kar etmiştir. Birliğin çok önemli cari giderleri var. Bunların karşılanması için başta iştirakler aktif hale gelmelidir.''

Ortada bir çelişki olduğunu ileri süren Pamuk, ''Birliğin bürokratları kapı kapı dolaşarak 'Ordu Yağ Sanayi satılmasın' diyor, birlik yönetim kurulu ise 'satılsın' diyor'' diye konuştu.

GZO BAŞKANI AKBAŞLI

FİSKOBİRLİK Giresun bölgesi delegesi de olan Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı da satış kararı konusunda, ''Bu kurumun sahibine sorarsınız, sandığı önüne getirirsiniz, satılır mı satılmaz mı bu ortaya çıkar. Bu kadar kolay'' dedi.

Soya satışıyla ilgili olarak da bir dönüm noktasında bulunulduğunu ifade eden Akbaşlı, şunları kaydetti:

''Delegeye bu konuda hiçbir bilgi verilmedi. Birinin yetkisini kullanıyorsanız bunu o insana sormanız gerekiyor. Soyanın satışının aciliyetini gerektiren nedenler delegeye iletilmeli. Biz de bu kurumun gerçek sahibi üreticiden yetki almalıyız. Satılma noktasındaki kararın bu genel kurulda alınmamasını istiyorum. Kendim de oyumun rengini bu yönde belirteceğim. Satılıp satılmamasına karşı değilim. Ancak alelaceleye getirilmesini istemiyorum. Beni buraya gönderenlere danışmadan burada o oyu kullanmam.''

Akbaşlı, dünyanın neresinde ürününün hakkını isteyen üretici olursa ''hain'' ilan edildiğini savunarak, ''Fındık değerli bir ürün. Üreten benim, istemeyip de ne yapacağım. Benim gönlümde fındık 15 lira'' diye konuştu.

Olağanüstü genel kurula CHP Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim, Belediye Başkanı Kerim Aksu, eski birlik yönetim kurulu başkanları, 50 kooperatif başkanı ve 196 delegenin 182'si katılıyor.

Bu arada genel kurul dolayısıyla polisin yoğun güvenlik önlemi alması dikkati çekti.

http://www.ekotrent.com/haber/20091108/Findikcilar-birbirine-girdi.php