Süt üreticisini sıkıntılı bir dönem bekliyor!

HAYKOOP Balıkesir Bölge Birliği Başkanı Faruk Özen, süte talep olmadığını belirterek, “Şu anda süt talebi yoksa Aralık, Ocak ve Şubat aylarında üreticiyi çok sıkıntılı bir dönem bekliyor demektir. Bunun önceden tedbirini almak lazım" dedi. Özen, yaşanan sorunları Ekim ayında Bakan Faruk Çelik'e aktaracaklarını söyledi.

HAYKOOP Balıkesir Bölge Birliği Başkanı Faruk Özen, süt üreticisinin sorunlarına çözüm bulmak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Ekim ayında görüşeceklerini belirterek, “Genel Başkanımız Ahmet Ertürk, İzmir Haykoop Başkanı Mahmut Eskiyörük ve ben üçümüz Ekim ayı ortasına kadar Bakan Çelik ile bir araya gelerek sütün kış şartlarını ve sektördeki son durumu değerlendireceğiz. Şu anda süt talep edilmiyor. Şu anda süt talebi yoksa Aralık, Ocak ve Şubat aylarında üreticiyi çok sıkıntılı bir dönem bekliyor demektir. Bunun önceden tedbirini almak lazım" dedi.

ÜRETİCİNİN SIRTINDAN 60 MİLYON LİRA SIFIR BEDELLİ KREDİ!

Yörsan'da yaşadıkları krizin çözüldüğünü anımsatan Özen, süt paralarının ödenmesinde yaşanan gecikmelerin son yıllarda arttığını ve bu sorunun sadece Balıkesir'de yaşanmadığını ifade etti. Süt paralarının zamanında ödenmemesinden dolayı üreticinin mağdur olduğunu ancak firmaların bu kaynağı sıfır bedelle kullanma fırsatı bulduklarını vurgulayan Özen, Yörsan'da ödenmeyen 3 aylık süt parasının karşılığının yuvarlak hesapla 60 milyon lira olduğunu belirtti. Bugün herhangi bir bankadan 60 milyon lira kredi kullanılması durumunda bunun aylık faizinin 6 milyon lira olacağını dile getiren Özen, “Yörsan'da işin bu boyutu bizi rahatsız ediyordu. Eylem kararı almıştık. Fakat bizimle anlaşmak istediler.

ŞOV TARAFINDA DEĞİLİZ

Tabii biz işin şov tarafında değiliz. Birlik yöneticileri olarak 650 bin litre sütün sorumluluğu var sırtımızda. Yörsan'ı batırmak, marka değerini karalamak bize mutluluk vermez. Bu fabrika eğer kapanırsa oraya süt veren üreticiler açıkta kalır. Zaten sıkıntılı olan bir piyasaya yeni bir sıkıntı yüklemiş oluruz. Biz çözümün bir parçası olma adına anlaşma yoluna gittik" dedi.

Piyasada yaşanan sorunları ve kış şartlarında sektörü bekleyen sıkıntıları Bakan Faruk Çelik ile görüşmek istediklerini söyleyen Özen, “Genel Başkanımız Ahmet Ertürk, İzmir Haykoop Başkanı Mahmut Eskiyörük ve ben üçümüz Ekim ayı ortasına kadar Bakan Çelik ile bir araya gelerek sütün kış şartlarını ve sektördeki son durumu değerlendireceğiz. Şu anda süt talep edilmiyor. Şu anda süt talebi yoksa Aralık, Ocak ve Şubat aylarında üreticiyi çok sıkıntılı bir dönem bekliyor demektir. Bunun önceden tedbirini almak lazım" dedi.

TARIMDAN HABER