Sivas'ta patates hasadı başladı

 

Patates üretiminde önemli bir yere sahip olan Sivas'ta patates hasadı başladı. Sivas, tohumluk patates üretiminde Konya'dan sonra 2'inci, yemeklik patates üretiminde ise 7'inci sırada bulunuyor.

Patates hasadın başlaması nedeniyle Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hasat töreni yapıldı. Hasat programına İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, Sivas'ta patates üretiminde sorun olmadığını belirterek, "Önemli olan talep doğrultusunda istenilen çeşit ve miktarda üretim yapmaktır" dedi. Patatesin piyasa dalgalanmalarından en fazla etkilenen ürünlerin başında geldiğini ifade eden Yıldız, "Dolayısıyla fiyatlardaki artışlar bir sonraki yıl için patates ekim alanlarının artmasına fiyatlardaki düşme ise sonraki yılda ekim alanlarının daralmasına neden olabilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Yıldız, patatesin bir çapa bitkisi olduğunu belirterek, üreticilere aynı tarlaya üst üste patates ekmemeleri konusunda uyardı.

TOHUMLUKTA 45 BİN TON VERİM BEKLENİYOR

Sivas'ta patates üretimiyle ilgili rakamsal bilgiler de veren Yıldız, şunları kaydetti: "2016 verilerine göre 15 bin 384 dekar alanda ekim yapılmış 45 bin ton verim beklenmektedir. Yemeklik patates üretimimiz ise 79 bin 280 dekar alanda ekim yapılmış verim olarak 275 bin 739 ton ürün beklenmektedir. Ülkemiz 4 milyon 397 bin 711 ton ile dünya patates üretiminde 15'inci sırada dünya patates verimi bin 613 kilo iken TÜİK rakamlarına göre 3 bin 78 kilo dekar alandır. İlimiz tohumluk patates üretiminde yıllara göre değişmekle birlikte Konya'dan sonra 2'inci sırada, yemeklik üretiminde ise 7'inci sıradadır. İlimizin patates üretiminde istenilen yere ulaşabilmesi için üretilen patateslerin Sivas'ta depolanması gerekir. Bu nedenle yatırımcıları yüzde 50 destek kapsamında olan soğuk hava deposu yapmaya davet ediyoruz"