TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ: “KÖYDEN KENT’E GÖÇÜ ÖNLEMEK İÇİN AİLE İŞLETMELİRİNİ KORUYACAĞIZ”

"TARIMIN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA"

Aile işletmelerinin önemine değinen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, " Tabi ki aile işletmelerini koruyacağız. Köyden kente göçü azaltabilmek için aile işletmeleri önemli." dedi. 

Bakan Pakdemirli, Fuarİzmir'de düzenlenen 14. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında düzenlenen "Tarımın Geleceği" temalı "Tarım Bakanları Zirvesi"nde, dünya nüfusunun artmasıyla tarımsal gıda üretim ihtiyacının da yükseldiğini söyledi.

Tarımın savunmadan daha önemli olduğunu vurgulayan Pakdemirli, dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara ulaşacağını ve kentleşmenin yüzde 75'e yükseleceğini, bundan dolayı üretilen gıdanın yüzde 50 oranında artırılması gerektiğini ifade etti.

Dünyada 1 milyon insanın aşırı yoksul, 80 milyonun ise obez olduğuna işaret eden Pakdemirli, üretilen 3 kilogram yiyecekten 1 kilogramının atıldığını, 1,4 milyar ton gıdanın da israf edildiğini dile getirdi. 

Dünyada 39 ülkede gıda, 80'inde ise su sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Pakdemirli, "Yarınlarda su ve gıda savaşları olmayacağının bir garantisi yok. Küresel ısınma yüzde 20-40 verim düşüklüğüne sebep olacak." değerlendirmesinde bulundu. 

 

"AİLE İŞLETMELERİNİ KORUYACAĞIZ"

2050 yılındaki gıda talebinin karşılanması için sulama suyunun yüzde 65, tarımsal arazilerinin ise yüzde 70 oranında artırılması gerektiğine dikkati çeken Pakdemirli,  şöyle devam etti:

"Küresel ısınma, yanlış gübreleme gibi sebeplerle tarımın geleceği tehdit altında. Bu konudaki zor ev ödevini tüm ülkeler bir araya gelerek birlikte yapabiliriz. Bu ev ödevini yaparken de 2-3 tane unsur var. Tabi ki aile işletmelerini koruyacağız. Köyden kente göçü azaltabilmek için aile işletmeleri önemli. Bunun yanında, bu talebi karşılamak için endüstrileşme ve mekanizasyon şart. Endüstri 4.0 diyoruz, tarım 4.0 uygulamalarına hayata geçirmemiz lazım. Robot sistemler, yapay zekâ, kablosuz haberleşme sistemleri artık tarımda kullanmamız gereken şeyler. Değerli sektör paydaşları biliyor, biz ineklerin kulaklarını küpelemekle ilgili proje başlattık. Bu proje kapsamında kulak küpelerini normal küpe yapıyoruz ve bir cep telefonu niteliği içerecek. Bunu bir şekilde devlet olarak sübvanse edeceğiz. Hayvanımız neredeyse takibine başlayacağız."

ELEKTRİKLİ TRAKTÖRLE DAHA AZ KARBON SALIMI

Dünyada elektrikli traktörün olmadığını, bu konuda bir prototip üzerinde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Pakdemirli, bu projenin tamamlanmasıyla daha az karbon gazı salımı gerçekleşeceğini ve mazot derdinden üreticileri kurtaracaklarını söyledi.

Pakdemirli, meteoroloji alanında hava tahmini için yapılan 1 dolarlık yatırımın tarımda 15 dolar kazanç getirdiğini, halen yüzde 28 olan orman oranını 2023'te yüzde 30'a çıkarmayı planladıklarını hatırlattı.

Erozyonla mücadele konusunda Türkiye'nin dünyada lider olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, Türkiye'de 2 milyon hektar alanı daha sulamaya açmaları gerektiğini vurguladı.

https://www.tarimorman.gov.tr/Haber/3659/Tarim-Ve-Orman-Bakani-Bekir-Pakdemirli-Koyden-Kente-Gocu-Onlemek-Icin-Aile-Isletmelirini-Koruyacagiz