Tarımsal üretimde destekleme uygulamaları


İzmir Tarım İl Müdürlüğü Proje ve İstatistik Şube Müdürü İsmail Emetli, destekleme uygulamalarının 2010 yılından itibaren havza bazlı olarak uygulanmaya başlayacağını, belirlenen bölgelerde hangi ürünlerin destekleneceğine ilişkin çalışmaların henüz taslak halinde olduğunu söyledi.


İzmir Ticaret Borsası'nda, Tarım İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Tarımsal Üretimi Destekleme Uygulamaları” konulu panelde konuşan Emetli, İzmir'in tarım ve hayvancılık sektörlerinde ülke çapında büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Tarımsal üretim değeri bakımından Konya'dan sonra 2. sırada bulunan İzmir'in, 565 bin kişilik köy ve bucak nüfusuyla Anadolu'daki birçok kentten daha büyük kırsal nüfusa sahip olduğuna dikkati çeken Emetli, son 4 yılda pamuk ve tütün sahalarının yarı yarıya gerilediğini, domates sahalarının arttığını, silajlık mısırdaysa 18 yılda 700 kat artış yaşandığını ifade etti.

Emetli, bir süre önce sıralamalarda görünmeyen silajlık mısırın buğdaydan sonra ikinci sıraya yerleşir duruma geldiğini ifade ederek, bu üretimin bölgedeki hayvancılık rakamlarının hızla artmasını tetiklediğini kaydetti.

Bölgede silajlık mısır konusunda bir sektör oluştuğunu, bir ok şirketin ülkenin çeşitli bölgelerine hizmet vermeye başladığını kaydeden Emetli, şu bilgileri verdi:

“İzmir'de büyükbaş hayvancılıkta hızlı bir ilerleme var. Sığır sayısı 2004'den bu yana 260 binden 368 bine, süt üretimi 646 bin tondan 1 milyon tona yükseldi. Türkiye süt üretiminin yüzde 10'unu İzmir üretir hale geldi. Buğdayın ikinci ürünü olarak üretilen silajlık mısır, bölgedeki süt verimini ülke ortalamasının 3 katına çıkardı. Hayvansal üretim gelişirken 10 yıl önce toplam içindeki payı yüzde 70'den bitkisel üretim bugün yüzde 59'a geriledi. Batı Avrupa ülkelerinde hayvansal üretim yüzde 70, bitkisel üretim yüzde 30'luk pay tutar. İzmir, hızla bu gelişim çizgisine ilerliyor. Destekleme politikaları da bu gelişim çizgisine paralel değerlendiriliyor”

Emetli, İzmir'in ülke genelinde uygulanan 102 kalem desteklemeden 80'ini kullandığını, burada da hayvancılık sektörünün dikkati çektiğini belirtti.

2010 yılından itibaren havza bazında destekleme sistemine geçileceğine dikkati çeken Emetli, “İzmir, yeni sisteme göre Kemalpaşa, Bayındır, Tire, Ödemiş ve Kiraz ilçeleri dışında 11. bölgede yer alıyor. Bu bölgede buğday, zeytin, aspir, kuru fasulye, mercimek gibi ürünlerin desteklenmesi planlanıyor. Havza bazında destekleme konusunda hangi bölgede hangi ürünün destekleneceği çalışmaları şu anda taslak aşamasında. Destekleme modeli, bundan böyle havza bazındaki sisteme göre uygulanacak” dedi.

Panelde konuşan Borsa Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala ise bakanlığın çok geniş kapsamda destekleme uygulamasına rağmen sektörün verimli biçimde faydalanamadığını, üreticinin farkındalık düzeyini artırmak amacıyla bir dizi toplantı düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

sivaszmo.blogspot.com/2009/10/tarmsal-uretimde-destekleme-uygulamalar.html