Cargill Ortadoğu ve Afrika için Türkiye'yi üs yapacak

Dünya genelinde geçen yıl 116 milyar dolar ciro yapan ABD'li gıda devi Cargill, Türkiye'de yeni yatırımlara hazırlanıyor.

Önümüzdeki dönem politikalarını Ortadoğu ve Kuzey Afrika üzerine kuran firma bu ülkelere ulaşmak için Türkiye'yi üs olarak kullanacak. Cargill Türkiye Murahhas Azası Mustafa Sayınataç, "Türkiye'de 1960'tan bu yana faaliyet gösteren Cargill olarak Kurtköy ve Bursa-Orhangazi'deki tesislerimizin yanı sıra yeni bir tesis daha açmak için kolları sıvadık. Şu anda yer arıyoruz" dedi. Cargill'in Fransa Grasse Aroma Fabrikası'nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Sayınataç, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye'de yatırım faaliyetlerini artırmak istediklerini belirterek şunları söyledi: "Cargill dünya genelinde yatırıma kanalize edebilmek için takribi 1-2 milyar dolar ayırdı. Bu yatırımlardan elbette Türkiye de pay alacak. Türkiye'yi üs yapmak istiyoruz. Çünkü Ortadoğu ve Afrika yönetimi Türkiye'de. Biz de bu doğrultuda yatırımlarımızı artıracağız. Bu, 15 milyon euro da olabilir 110 milyon euro da" diye konuştu.

Raflardaki ürünlerin yüzde 60'ında varız

Türkiye'de raflarda yer alan gıda ürünlerinin yüzde 60'ında Cargill ürünlerinin kullanıldığını söyleyen Sayınataç, "Gazlı içeceklerden çikolataya, meyve suyundan şekerlemelere, cipsten pastalara kadar birçok üründe Cargill imzası bulunuyor. Cargill ürünleri sadece şekere bağlı değil; yağlarda, kakaolarda da yer alıyor. Yeni ürünler sunarak bu oranımızı dünya ortalamasına çekme niyetindeyiz. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. Bunun birkaç yıl zaman alacağını söyleyen Sayınataç, "Şu anda küresel kriz nedeniyle planlar sürekli revize ediliyor. Ancak en kısa zamanda bu yatırımı yapma niyetindeyiz. Ayrıca elimizde şu anda gıda ürünleri alanında 2-3 yıldır üzerinde çalıştığımız projeler var. Dünya genelinde Cargill'in olup da Türkiye'de yapmadığı alanlarda bu projeler. Bu projeler üzerinde de çalışıyoruz. Şu anda piyasa araştırmalarımız sürüyor" diye konuştu.

Türkiye'de yerli mısır işliyoruz

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sayınataç, son dönemde kamuoyunda sıkça tartışılan genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili açıklamalarda bulundu. Her ülkenin gıda ve tarım politikalarının farklı olduğunu ve bu ölçüde GDO'lu ürünlere bakışın da ülkeden ülkeye değiştiğine işaret eden Sayınataç, "Cargill, dünya genelindeki gıdacılar için hammadde üretimi yapıyor. Bu ürünler içerisinde organik olan da GDO'lu olan da bulunuyor. Biz Cargill olarak bu ürünlerimizi müşteriler talep ederse gönderiyoruz. Cargill bulunduğu ülkelerin kurallarına uymakla mükellef uluslararası bir firma. Biz bütün ülkelerin yasalarına ve kanunlarına uygun hareket ediyoruz. GDO'lu ürün o ülkede yasaksa tabii ki getirmiyoruz. Örneğin biz Cargill olarak Türkiye GDO'lu ürüne sıcak bakmadığı için glikoz, fruktoz üretimini Türkiye'den aldığımız yerli mısırla yapıyoruz" dedi.

kaynak:
Özgül Öztürk
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=132667&KTG_KOD=216