Ofis'in 2010 yılı alım programında Hazine desteği yok

Bu yıl 5 milyon tonluk hububat alımına ulaşan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin gelecek yılki programı da netleşmeye başladı. Ofis, gelecek yıl 3 milyar TL'lik ürün alımı yapacak. Sadece buğday alımının 4 milyon tona ulaşması bekleniyor. Gelecek yılki yüklü ürün alımının finansman boyutu da netleşmeye başladı. Bu yıl Hazine'den destek alan ofis gelecek yıl mümkün olduğunca iç ve dış kredi imkanlarını kullanacak, Hazine'den gelecek finansmana ise şimdilik soğuk. Ofis, tüm bunların yanı sıra gelecek yıl Hazine'ye de borç ödemesine başlayacak.
İç ve dış piyasadan kredi kullancak
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 2010 yılı gündemi netleşmeye başladı. Gelecek yıl 4 milyon ton buğday alacağını öngören ofisin, gelecek yıl yapacağı ürün alımları için ödeyeceği tutar da 3 milyar TL olacak. Ofisin bu alımı nasıl finanse edeceği konusu da netleşmeye başladı. Daha önce yıllarda olduğu gibi öncelikle kendi kaynaklarıyla alımı finanse edecek olan TMO, iç ve dış piyasalardan kredi kullanarak alımları finanse etmeye çalışacak.
TMO, bu yılki alımların bir bölümü için Ziraat Bankası'ndan kredi kullanmıştı. Ofisin en azından şu an için, Hazine'den destek alarak finansman sağlamaya mesafeli olduğu görülüyor. TMO bu yılki alımları içinse Hazine desteğini kullanmıştı. Hazine'den 2 milyar 577 milyon TL'lik bir destek, ofisin hububat alımlarını finanse etmesi için kullanılmıştı. Bu kaynak aktarımının, 5 milyon tonu bulacak olan yüklü hububat alımlarının finansmanında kullanılacağı belirtilmişti. Son rakamlar da, öngörülerin gerçekleştiğini ortaya koyuyor. TMO'nun resmi verilerine göre, ofisin hububat alımları 5 milyon tonu geçti ve 5 milyon 44 bin ton olarak gerçekleşti.
Şu an için Hazine'den destek sağlamayı öngörmeyen ofis, Hazine'ye ise daha önceki kaynak aktarımları için ödeme yapmayı öngörüyor. Bu kapsamda 2010 yılında vadesi gelecek olan 343 milyon TL'lik Hazine Müsteşarlığı borcunun vadesinde ödenmesi planlanıyor. Bu borcun hangi yıllardan kaynaklandığı noktasında ise sağlıklı bilgi bulunmuyor.

Hacer Boyacıoğlu
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=133987&KTG_KOD=216

#paragaf{ font-size:12px; margin:0 0 0 11; padding-top:10px; color:#646464; background-color:inherit;} @import url("css/search/searchresult.css");