Spekülatörlerin piyasadaki oyunu fiyatları zıplattı

Spekülatörlerin piyasadaki oyunu fiyatları zıplattı

Ekonomi üzerinde kırılganlık oluşturan et fiyatlarının artışında bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki spekülatörler, çevirdikleri oyunla önemli bir etkiye sahip.

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Et fiyatlarında yapılan spekülatif artışlar ile para politikasını değiştirecek kadar etkili olan oyun, sonunda enflasyonu zıplatırken, spekülatörlerin ekonomi üzerinde kırılganlık yaratabildiklerini de gözler önüne serdi. Sayıları bir elin beş parmağını geçmeyen spekülatörler sayesinde nisan ayında TÜFE yüzde 0,60, ÜFE ise yüzde 2,35 arttı. Böylece iki haneli rakamlara çıkan enflasyon nisan ayı itibariyle TÜFE'de yıllık yüzde 10,19, ÜFE'de yüzde 10,42 oldu.

BAKAN DA UYARIDA BULUNMUŞTU

Gazetelerin Ankara temsilcileri ile hafta sonu bir araya gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, et fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu belirtmiş, "Enflasyon 6 ay öncesine göre bir miktar yüksek seyrediyor. Bunun sadece 1.7'si et fiyatlarından geliyor. Bu fiyatlar çekirdek enflasyonu oynattı. Et fiyatları yüzünden neredeyse para politikası tedbiri gerekecekti. Son tedbirlerle bu sorun aşılacak gibi" itirafını yapmıştı.

SİNYALLER ARTIŞ YÖNÜNDEYDİ

Fiyat artışının suni olduğu,bazı oyuncularca tezgahlandığı da; ithal kararı sonrası fiyattaki gerilemeyle ortaya çıktı. Bakanlığa yakın kaynaklar, artışın Kurban Bayramındaki canlı hayvan fiyatlarıyla tırmandığını hatırlattı. Karkasa kiloda 1 TL destek kararının olduğu, verilmeyince fiyatta oyuna fırsat verildiği öne sürüldü. Bu, spekülatörün küçük üreticiye de fiyatlarda artış olacağı için hayvanını kesmemelerini söylediklerinin tespit edildiğini belirten bakanlık çevreleri, kasap ve şarküterilerdeki incelemede spekülatörlerin kiloda 10 TL'ye kadar artıış yaptıklarını tespit ettiklerini belirtti.

 

Kasıtlı yüksek tutuluyor

 

Spekülatörlerin kimler olduğu yönündeki sorulara Tarım Bakanlığı çevreleri, sayıları bir elin beş parmağını geçmeyen büyük besi çiftliği sahibi üreticiler olduklarını ifade ettiler. Bakanlık çevreleri bu kesimlerin gazetelere "Et fiyatlarının normal seyretmesi için arazi ve hayvan verimliliği olmalı. Hayvancılıkta kooperatifçilik teşvik edilmeli. Zincir mağazalardan da ucuz ete kaçanlar var. Sektörü geliştirmek için zincir mağazalar kayıt dışına çıkmamalı" türünden demeçler verdiklerini hatırlattı. Spekülatörlerin ithalatı açmak için de fiyatı bilerek yükselttikleri ifade ediliyor.

 

En ucuz ABD en pahalı Suriye

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre dünyada en ucuz küçükbaş hayvan ABD'de, en pahalısı ise Suriye'de satılıyor. Buna göre, ABD'de küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar, Yeni Zelanda'da ise 0,96 dolar civarında bulunuyor. Avustralya'da 1,04, İran'da 2,75, Birleşik Krallık'ta 1,67, Hindistan'da 1,74, İspanya'da 1,60, Pakistan'da 1,13, Sudan'da ise 2,12 dolar olan fiyatların en pahalı olduğu iki ülke ise Suriye ile Türkiye. Suriye'de koyunun kilosu 11,14, Türkiye'de ise 5,80 dolara ulaşıyor. Bu fiyatlara göre, başlangıç ağırlığı 50 kilogram olan küçükbaş, yaklaşık olarak ABD'de 50, Türkiye'de 435, Suriye'de ise 835 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

http://yenisafak.com.tr/Ekonomi/?t=04.05.2010&i=255448