Mısır fiyatını stok düşüşü patlattı

Dünyanın en büyük mısır üreticisi ABD'nin stok tahmini 16 milyon bushel geriye çekmesi gıda piyasalarını hareketlendirdi. İki günde yüzde 2,8 artan mısır fiyatları ile birlikte, biyoyakıt etanol da yatırımcısına kazandırdı.
Vadeli mısır kontratları önceki günkü artışını dün de sürdürdü. Kontratın hızlı artışına gerekçe olarak ABD Tarım Bakanlığı'nın talebin beklenenden daha kısa zamanda yükselmesiyle stok tahmini düşürmesi gösteriliyor. Mısırdaki artışa paralel olarak biyoyakıt ürünü etanolda da kontrat fiyatları yükseldi.
Chicago Ticaret Borsası'nda (CBOT) işlem gören temmuz vadeli kontratlar dün yüzde 1 oranında artarak busheli 3.8075 dolardan işlem gördü. Aynı kontrat bir önceki gün de yüzde 1,8 artış göstererek 28 Nisan'dan bu yana en keskin çıkışını yapmıştı.
Buğday da mısıra göre konumlanıyor
ABD Tarım Bakanlığı ülkedeki mısır stoklarının sezon sonu itibariyle 1.74 milyar bushel olacağını açıkladı. Bakanlık bir önceki ay bu rakamın 1.9 milyar bushel olacağını kamuoyuna duyurmuştu. Uzmanlar böylece gelecek vadeli mısır kontratlarının eski hasatlardan olumlu bir ‘ivme pası' aldığına dikkat çekiyor. Temmuz vadeli etanol da mısırdaki gelişmeler ile birlikte dün varil başına 0.011 dolar kazandırdı.
Dünyanın en büyük buğday üreticisi ve ihracatçısı konumunda olan ABD'de halen üretim artışının da devam etmesi bekleniyor. Ülkenin bu üretim artışı ile bu yıl 147 milyon ton olması beklenen küresel stoku eylül ayında başlayacak bir sonraki hasatta 154 milyon tona ulaştıracağına dikkat çekiliyor.
Temmuz vadeli buğday kontratlarında da çıkış eğilimi devam ederek yatırımcıya bir günde 0.2 oranında kazanç sağladı. Buğday kontları dün busheli 4.9475 dolardan işlem gördü. Mısırdaki çıkış eğiliminin buğday ve soyadaki artışı sağladığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre buğday henüz "kendi yönünü belirleyemiyor" dolayısıyla mısırdaki hareketliliğe göre konum alıyor. ABD Tarım Bakanlığı önceki gün buğday talebinin son üç yılda olduğu gibi önümüzdeki yılda da artacağını fakat 2010-2011 sezonunda bu seneki 193 milyon tonluk stoklarına 5 milyon daha ekleyeceğini belirtti.
Yine temmuz vadeli soya kontrat fiyatları da yüzde 0,4 değer artışı ile busheli 9.6975 dolara çıktı. Soyada global hasadın yüzde 3 düşerek bu seneki 258 milyon tondan 250 milyon tona düşmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük soya alıcısı konumundaki Çin'de talebin 46 milyon tondan 49 milyon tona çıkarak yüzde 6,5 artması bekleniyor.
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=139799&KTG_KOD=24