Çırçır fabrikalarında çarklar yeniden dönmeye başlıyor

Ege Bölgesi'nde son dönemlerde pamuğun değer kazanmasından dolayı üretim yüzde 20'ye varan oranlarda artarken uzun zamandır atıl durumda olan çırçır fabrikaları da yeniden faaliyete geçmeye hazırlanıyor.
Ege Bölgesi'nin kalitesiyle ünlü pamuğunun fiyatının yükselmesi, çiftçiyi bir süredir vazgeçtiği geleneksel ürüne yeniden yöneltti. Yüzde 20'ye varan üretim artışı ile birlikte yeni sezonda uzun zamandır atıl durumda olan çırçır fabrikalarında da çarklar yine dönmeye başlayacak. 1988 yılında kurduğu çırçır fabrikasını, ürünün kazandırmaması nedeniyle 2005'te kapatan Erken Tarım ortaklarından Ahmet Erken de tekrar sözleşmeli tarım yöntemi ile pamuk yetiştirmeye başladı. Erken, böylece yıllardır atıl durumda bekleyen çırçır fabrikasını çalıştırmaya başlayacağını söylüyor.
Son 5 yılda dünya genelinde pamuk fiyatlarının düşmesiyle birlikte üretimin azalmaya başladığını hatırlatan Ahmet Erken, ancak son zamanlarda dünyadaki stokların azalması ve talebin artmasıyla birlikte fiyatların artış trendine girdiğini söyledi. Erken, "Bu nedenle bu sezon pamuk üretiminde bir artış bekliyoruz" dedi.
Şirket olarak pamuk üreticisini teşvik etmek ve borsalarda Manisa pamuğunun tekrar işlem görmesi için harekete geçtiklerini anlatan Erken, bunun için ilde bulunan yaklaşık 30-40 üretici ile sözleşmeli tarım modeli ile tekrar pamuk üretimine başladıklarını kaydetti.
Mısır memnun etmedi
Erken, yaklaşık 5 bin dönümlük bir alanda pamuk ektirdiklerini söyleyerek "İlk olarak üreticiye bin TL garanti para ödeyeceğiz. Ardından piyasa koşularının belli olmasıyla birlikte aradaki fiyat farkını üreticimize ödeyeceğiz. Makine ile toplama yaptıracağız. Bütün bunları yaparken üretimi giderek azalan Manisa pamuğunun tekrar borsalarda işlem görmesini istiyoruz" dedi. Pamuk üretiminin 2010-2011 sezonunda artmasıyla birlikte 2005 yılında kapattıkları çırçır fabrikasını tekrar faaliyete sokacaklarını aktaran Erken, "1988 yılında beri pamuk sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Ancak ürünün para etmemesi nedeniyle 2005 yılında fabrikayı kapatmıştık. Üretim artışıyla birlikte bu yıl atıl durumda duran fabrikamızı tekrar faaliyete sokacağız. Birkaç yıl içinde pamuk üretiminin tekrar artacağını tahmin ediyorum. Bununla birlikte yıllardır atıl durumda bekleyen diğer çırçır fabrikalarının da tekrar üretime geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Erken, üretimde yaşanacak artışın diğer nedeninin ise pamuğun para etmediği dönemlerde alternatif ürün olarak yönelinen mısırın da artık üreticiyi mutlu etmemesi olduğunu söyledi ve ekledi: "Üretici artık mısırdan para kazanmıyor. Ayrıca mısırda verim kayıpları var. Bu nedenle mısırdan pamuğa bir kayış var. Pamuk verimlerinde ise ciddi artışlar var. 5 yıl önce 350-400 kilo olan tarla verimi şimdi 600-700 tonlara çıktı. Artık üretici para kazanmaya başlayacak."
PAMUK FİYATI BİR YILDA YÜZDE 100 ARTTI
İzmir Ticaret Borsası Başkanvekili ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, dünya pamuk fiyatlarının bir yıllık sürecini değerlendirerek "Geçen yıl kilosu 41 cent olan pamuk, bu yıl 80 cent seviyelerine çıktı. Pamuk fiyatında bir yıllık süreçte yüzde 100'e varan bir artış var" dedi. Kocagöz, fiyat artışlarında son dönemlerde büyük alımlar yapan Çin'in etkisinin olduğuna dikkat çekerek "Ayrıca küresel ekonomik kriz sürecinde stoklardaki ürünler kullanıldı. Şimdi stoklarda da çok ürün yok. Bununla birlikte artışlar yaşanmaya başladı" ifadesini kullandı.
http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=139173&KTG_KOD=216