Şeftali Üreticisi Memnun

Şeftali fiyatının artması üreticinin yüzünü güldürdü. Yılda 30 bin ton civarında şeftalinin üretildiği Isparta'nın Eğirdir ilçesinde, haziran ayında 60 kuruştan alımına başlanan şeftalinin fiyatı, ağustosta 1 lira 40 kuruşa kadar yükseldi.

Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 20'sine yakınını karşılayan Eğirdirli çiftçiler, şeftali gibi elmanın da yüzlerini güldürmesini bekliyor.

Şeftaliyi geçen yıl ortalama 50 kuruşa pazarladıklarını aktaran Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Özdemir, bu yıl şeftali fiyatının 1 lira 40 kuruşa kadar yükselmesiyle çiftçinin, emeğinin karşılığını aldığını belirtti.

Eğirdir'de geçen yıllara oranla daha kaliteli şeftali üretimi yapıldığına işaret eden Mehmet Özdemir, kalitenin artmasının fiyatlara yansıdığını söyledi.

Şeftali sezonunun haziran ayında başlayıp eylül sonuna kadar devam ettiğini anlatan Özdemir, "Ürettiğimiz şeftalileri ülke içerisinde başta Konya olmak üzere Antalya, Ankara, Afyon gibi çeşitli illerimize pazarlıyoruz." dedi.

Şeftali fiyatlarındaki artışı arz ve talebin etkilediğini belirten Eğirdir Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Musa Günel de "Ramazan ayında sulu meyvelerin geneline talep arttı. Şeftali sulu bir meyve olduğu için bu talep artışı neticesinde fiyatında artış oldu.

Bir de ülke genelinde havaların kurak gitmesiyle meyve üretiminde düşüş var." diye konuştu.

Üretici birlikleri, geçen yıl 60 kuruştan alıcı bulan elmanın ise bu yıl kilosunun en az 1 lira olmasını bekliyor.

http://www.haber32.com.tr/news_detail.php?id=16802&interstitial=true