Kıl keçilerimiz Saanen Keçi ırkına dönüştürülüyor

Kahramanmaraş' ta "Saanen Irkı Tekelerle Yerli Siyah Kıl Keçilerinin Melezlenmesi" Projesi kapsamında, 19 yetiştiriciye saanen ırkı teke dağıtımı gerçekleştirildi.

 

Hayvancılığı geliştirme ve kıl keçilerini ıslah projesi kapsamında 40 adet Saanen tekesi 4 Ağustos 2010 tarihinde ilimiz merkezi ile Andırın ve Türkoğlu ilçelerinde olmak üzere 9 yerleşim biriminde toplam 19 yetiştiriciye dağıtılmıştır.

 

Dünyada kendini kabul ettirmiş olan ve dondurma sektörü tarafından da "Kahramanmaraş usulü" dondurma olarak tescil edilen dondurmanın bu haklı şöhreti, özellikle ana hammaddesi keçi sütüne borçludur. Sürekli artan dondurma talebi keçi sütüne olan ihtiyacı da artırmaktadır.

 

Bu sebeple ilimizin sahip olduğu 125 bin baş siyah kıl keçisinin melezlenmesi ve yüksek süt verimi için elverişli hale getirilmesi amacıyla;

 

Dünya'da süt verimi yönünden ilk sıralarda olan ve saf yetiştirmelerde günde 3-4 kilo süt verebilen Saanen ırkı keçi genlerinin ilimiz siyah kıl keçilerine aktarılarak yüksek süt verimli melezler haline getirmek, vatandaşlarımızın daha çok süt satarak refah düzeylerinin artırılması hedeflenmektedir.

 

Kaynak : TKB