Türkiye’de 20 lira olan fidan 125 Euro’ya ithal ediliyor

Belediyeler ve özel sektör tarafından çevre düzenlemelerinin yapıldığına dikkat çeken Vali Şahabettin Harput, Bursa ve benzeri merkezlerin fidan konusunda önemli bir zenginliğe sahip olmasına rağmen yurtdışından pahalı fiyatlarla fidan ithal edilmesine tepki gösterdi.

Harput, “Ülkemizdeki pek çok yerde bir yanlış yapılıyor. Hemen yanımızda bulunan birbirinden güzel ve çok daha ucuz fidanlar varken, 20 TL’lik fidanı başka ülkelerden 125 Euro’ya ithal etmek yanlış.” dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, süs bitkileri ve meyve fidanlarının yurt-içindeki üreticilerden temin edilmesi gerektiğini söyledi. Kestel Süs Bitkileri ve Meyve Fidancılığı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni ziyaret eden Vali Harput, daha pahalı olmasına rağmen bu bitkilerin yurt dışından alınmasına tepki gösterdi. Türkiye’de 20 liraya satılan fidanın yurtdışından 125 Euro’ya alınmasını anlamanın mümkün olmadığına dikkat çeken Harput, ilgililerden daha duyarlı olmalarını istedi.

Kestel Süs Bitkileri ve Meyve Fidancılığı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ni ziyaretinde konuşan Vali Şahabettin Harput, Bursa’nın bir tarım kenti olduğuna dikkat çekti. Vali Harput, yıllar içinde yeşilin tahribat gördüğü şehirde her türlü dış mekan süs bitkisi konusunda büyük bir potansiyel olduğuna işaret etti. Vali Harput, “Ülkemizde yılda yaklaşık 500 milyonun üzerinde dış mekan süs bitkisi üretilmekte. Bu da kamu ve özel sektör tarafından değerlendirilmekte. Bursa’da ise gerek Çevre ve Orman Bakanlığı fidanlığı ve gerekse bu özel fidanlıklar, Türkiye’nin ilk 3 ana üretim noktalarından bir tanesi. Burada birbirinden değişik çekirdeğinden itibaren üretilen fidanlar var.” dedi.

Bursa’nın sahip olduğu zenginlikler gibi fidan konusunda da özellikle son zamanlarda belediyeler ve özel sektör tarafından çevre düzenlemelerinin yapıldığına dikkat çeken Harput, “Bölgedeki ve ülkemizdeki pek çok yerde bir yanlış yapılıyor. Hemen yanımızda bulunan birbirinden güzel ve çok daha ucuz fidan varken, başka ülkelerden ve bölgelerden aynı fidanları daha pahalıya getirerek buralarda kullanması yanlış. Bu insanların emeğinin hiçe sayılmasıdır. Buralarda birçok insan ekmek yiyor. Emeklerin karşılığının alınabilmesi için ilgili birimlerin de bu konuda duyarlı olmaları çok önemli.” şeklinde konuştu. Kestel’de fidan yetiştirenlerin her zaman destekçisi olacağının altını çizen Vali Harput, “Ayrıca ithal bitki ile yerlinin farkı sadece fiyat değil, uyum sorunu da oluyor. Dışarıdan getirilen ürünler uyum sağlamadığı için büyük paralar da heba oluyor. Ayrıca bu yıl Çevre ve Orman Bakanlığı’mız da bu arkadaşlarımıza destek olmak adına yaklaşık 1 milyon TL tutarında 75 bin adet fidan alarak değişik köylere ekilmek üzere dağıtıldı.” bilgisini verdi.

fidan üretimi istihdamı artırıyor

Kestel Süs Bitkileri ve Meyve Fidancılığı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Osman Sevinç ise ilçede fidan üretiminin çok eski yıllara dayandığını belirterek, 10 yıllık bir kotaları olduğunu ifade etti. 70 üyeleri bulunduğunu belirten Sevinç, Kestel’de üretilen fidanların yüzde 90′ını kendi üyelerinin ürettiğini söyledi. Fidan üretiminin emek yoğun bir iş olduğu için çok sayıda istihdam sağladıklarına dikkat çeken Sevinç, şunları dile getirdi: “Anadolu için bizim ürettiğimiz türler çok sağlıklı. Dışarı meraklısı kuruluşlar bizi üzmekte. Tek şikayetimiz bu ve malımızın hak ettiği fiyata satılmaması. Ayrıca paramızı zamanında alamamamız. Kestel’de yıllık yaklaşık 1 milyon fidan üretilmekte. 50′ye yakın çeşitte dış mekan süs bitkisi üretilmekte. Bütün ihtiyaca cevap verebiliriz ancak dış alımlar bizi üzüyor.”

İki yıldan beri kriz sebebi ile ekim yapılmadığını aktaran Başkan Sevinç, bu sebeple bu yıl ve gelecek yıl bir boşluk yaşanabileceğini söyledi. Yurtdışından alınan ürünlerin daha bakımlı gibi göründüklerine dikkat çeken Sevinç, bunun da o firmaların imkanlarının daha iyi olmasından kaynaklandığını anlattı. Sevinç, şöyle konuştu: “Evet onlar daha bakımlı görünüyor, ama onların fiyatı da en az 5-10 kat daha pahalı. Biz sadece üreticimizin malını değerine verip, parasını daha iyi alırsa üretimlerimiz de o derece artacaktır. Yine son yıllarda süs bitkileri yetiştirildiği yerler açısından önemli değişiklikler yaşandı. Ülkemizde 3 coğrafi bölgede süs bitkisi yetiştiriciliği yoğunlaşmakta. 1999-2008 yılları arasında da bu özellik sürerken, bölgesel üretimde yüzde 169,9 artış ile Marmara Bölgesi en fazla süs bitkisi üretim alanına sahip bölge olmuştur.”

Yaklaşık 70 üyesi bulunan Kestel Süs Bitkileri ve Meyve Fidancılığı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, son model teknikleri kullanarak dış mekan süs bitkileri ve sertifikalı meyve fidanı üretimi yapmakta. İlçede meyve fidanı ve dış mekan süs bitkisi üretiminden yıllık 15 ile 20 milyon TL arasında kazanç elde edilmekte. Bu gelirin yaklaşık yüzde 70′ini işçilikte kullanan üreticiler, üretimin yanı sıra sağladıkları istihdam ile de bölgenin önemli üretim merkezlerinden birini oluşturuyor.

ZAMAN

http://www.tarimturkiye.com/2011/02/25/turkiyede-20-lira-olan-fidan-125-euroya-ithal-ediliyor/