erzi usulüyle çiftçi bankacılıkla tanıştı

Anadolu'da iki ayda bin 250 köy ve 40 bin çiftçi ile görüşen Şekerbank, bu yılki turunu Şanlıurfa'da tamamladı. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Yıldız, "Terzi usulü bankacılık ile bu kesime dokunduk" dedi.Hasat Kart Turu ile 2 aydır Anadolu'da bin 250 köy ve 40 bin çiftçi ile görüşen Şekerbank, bu yılki turunu Şanlıurfa'da tamamladı.

 

Bu turlar sayesinde Anadolu'da bankacılık ile tanışmamış kesimleri bankacılıkla tanıştırdıklarını söyleyen Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, "Biz konfeksiyon bankacılığı yapmıyoruz. Bugüne kadar bankalar tarafından küçük işletmelere bakış yoktu. Doğru bir kredilendirme yapılamıyordu. Terzi usulü bankacılık ile bu kesime dokunduk" dedi.

 

KONFEKSİYON BANKACILIK

 

Genelde bankaların küçük işletmelere kredi verirken ya ticari tarafta mali tabloları inceleyip belli kalıplar içerisinde otomatikyanıt verdiklerini ve ya bireysel tarafta scoring yöntemi ile kredi kararı aldıklarını ifade eden Yıldız, "Bu konfeksiyon usulü bankacılık. Biz terzi usulü bankacılıkta mali tabloları değil, müşterinin bilançosunu çıkarıyoruz. Bu kişi kaç yıldır bu işi yapıyor, kaç senedir dükkanı aynı yerde diye inceliyoruz. Müşteri ile bire bir görüşüp kredi meblağı ve ödeme planı belirleyerek de kişiye özel kredi çıkarıyoruz. Konfeksiyon usulü dar kalıplardan faydalanmıyoruz" dedi.

 

YÜZDE 25 BÜYÜME HEDEFİ

 

Şekerbank'ın tarım kredilerinin 500 milyon liraya dayandığını belirten Yıldız, toplam krediler içerisinde yüzde 5.5 tarım kredisi oranını yıl sonunda yüzde 6.5-7'ye çıkarmak istediklerini söyledi. Yıldız, tarım kredilerinde yüzde 25'in üzerinde bir büyüme hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

4 yıldır Anadolu'yu gezdiklerini hatırlatan Yıldız, toplam 75 bin Hasat Kart'ın yüzde 80'inin bu ziyaretlerde oluştuğunu söyledi. Yıl sonu hedeflerinin 100 bin Hasat Kart olduğunu kaydeden Yıldız, rakamsal artıştan ziyade ürün geliştirmenin daha önemli olduğuna dikkat çekti.

 

12 yıl vadeli kredi veriyor

 

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, tarım ve işletme bankacılığı ürünleri hakkında şu bilgileri verdi:

 

"Şekerbank, bugün, Üreten Paket kapsamında esnaf/küçük işletmelere 12 yıla varan vadelerde kredi veren tek banka.

 

Kredibilitesi yüksek esnaf ve küçük işletmelerin ödemelerini, çek yaprağı başına sağlanan standart garanti limitinin üstünde bir limitile güvence altına alıyor. Gümüş Üreten Çek, her çek yaprağı için bin TL'ye kadar, Altın Üreten Çek ise, her çek yaprağı için 2 bin TL'ye kadar ödemeyi garanti altına alıyor.

 

Üreten Paket ile Esnaf/küçük işletmelerin bankacılık işlemlerinde yüzde 50'ye, kredi faizlerinde ise yüzde 20'ye varan oranlarda indirim avantajı sunuyoruz.

 

DNA'sında olmayan sıkıntı yaşar

 

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, son dönemde bankacılık sektörünün tarım kredilerine yönelmesine dikkat çekti. Şekerbank'ın ise kuruluş gayesinin tarım olduğunu dile getiren Yıldız, "Şekerbank 59 yıl önce pancar üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruldu. Tarım bankacılığı bizim DNA'mızda var. Artan rekabet bizim için iyi bir şey. Ancak tarımbankacılığı tecrübe isteyen bir alan. DNA'sında olmayan sıkıntıyaşayabilir" dedi.

 

'Küçük esnafa siteyi ücretsiz kuruyoruz'

 

Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu'na göre işletmelere web sitesi yapma zorunluğu geleceğini belirten Yıldız, "Önümüzdeki haftalarda devreye girecek uygulama ile ÜretenPaket sahibi esnaf ve işletmeler, uretenedestek.com sitesi üzerinden kendi web sitelerini ücretsiz kurabilecek, kendilerine ayrılan bölümde ürün ve resimlerini kolayca ekleyip çıkarabilecekler. 20 bin müşteriye web sitesi açabilecek kaynak ayrıldı" diye konuştu.

 

Kaynak : Yenişafak

tarimziraat