Emek köylüden, para devletten

Erzurum'da, hayvan yeminde önemli yer tutan silajlık Mısır ekiminin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı. Atatürk Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi, İl Tarım Müdürlüğü ve Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliğinin ortak yürüttüğü proje kapsamında, 21 köyde, 37 çiftçinin tarlasına silajlık Mısır ekildi.

 

SİLAJLIK MISIR EKİMİ

 

Merkeze bağlı Altunbulak köyünde silajlık Mısır ekimi yapılan tarlalarda incelemelerde bulunan proje yürütücüsü Aü Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, 21 köyde, 37 çiftçinin tarlasında ilk kez silaj Mısır ekimi yaptıklarını söyledi.

 

KUDAKA DESTEKLİ PROJE

 

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen projenin maliyetinin 182 bin 15 lira olduğunu belirten Tan, "Projenin amacı, bölgemizde silaj ekimini artırmak. Çiftçimizin silajla tanışmasını sağlayarak, hayvancılıkta kullanılan yem bitkisinin giderini aşağı çekmek. Çünkü hayvancılıkta yem bitkilerine harcanan miktar azaldıkça, hayvancılık da o kadar kalkınır" dedi.

 

Merkez Palandöken, Aziziye ve Yakutiye ilçelerine bağlı 21 köyde projeyi hayata geçirdiklerini belirten Prof. Dr. Tan, eğitim seminerleriyle de çiftçilerin silajlık Mısır ekimi konusunda bilgilendirildiğini anlattı.

 

TAN PROJEYİ ANLATTI

 

Çiftçilere teknik personel yardımında da bulunduklarının dile getiren Tan, şunları kaydetti:

 

"Bölgemizde silaj tekniği gelişmemiştir. Silaj tekniğinin gelişmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, üç ayrı makine alındı. Belirlenen köylerde mayıs ayında yapılan silajlık Mısır ekimlerinde yüzde 90 başarı sağlandı. 3 ayda hasadı yapılacak. Projede, bölgemize uygun Mısır çeşitlerinin tanıtımı, yetiştiriciliği, hasadı, siloların oluşturulması, silajın yapımı ve silajla hayvan besleme konularında gelişmelerin sağlanmasını hedefliyor. "

 

Proje kapsamında tohum temini ve ekiminin, projeyi yürüten Atatürk Üniversitesi ve ortak kuruluşlar tarafından sağlandığına işaret eden Prof. Dr. Tan, "Ekimlerin ardından çiftçilere 13 ton ücretsiz gübre temininin yanında, ilaç desteği de sağlandı. Tüm masrafları devlet tarafından karşılanan silajlık Mısır ekimi yapılan tarlalarda işçiliği de köylümüz yapıyor" diye konuştu.

 

İlk kez tarlasına silaj ekimi yapan çiftçilerden Zafer Karadaş, verimin iyi olması halinde gelecek yıllarda da silajlık Mısır ekimi yapacağını söyledi. Proje kapsamında, tarlasının 10 dönümüne silaj ekimi yapıldığını belirten Karadaş, "Hayvancılık yapıyoruz. Hayvancılık yaparken gideri azaltmak için silaj iyi bir bitki olursa, bundan sonraki yıllarda sürekli ekmeye devam ederim" dedi.

 

Kaynak: Erzurum Gazetesi

http://www.tarimziraat.com/tarim_haberleri/a1711-emek_koyluden_para_devletten.html