Makine ve Ekipman Desteği Projesine ilgi büyük
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında, 2007 yılından bu yana uygulanan “Makine ve Ekipman Desteği Projesi”nin başarısı her yıl katlanarak artıyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın “Makine ve Ekipman Desteği Projesi” hız kesmeden devam ediyor.
Her yıl biraz daha büyüyen “Makine ve Ekipman Alımı Projesi”yle 2007-2010 yılları arasında, üreticilere 78 bin 124 adet makine ve ekipman verildi ve 350 milyon lira hibe ödemesi yapıldı. 2011 yılında ise, makine ve ekipman desteklemeleri için 290 milyon lira kaynak tahsis edildi. Toplamda çiftçiye 640 milyon liralık hibe desteği sağlandı.
Proje kapsamındaki destekler, 2015 yılı sonuna kadar devam edecek. Desteklemeye esas limitler, tarla içi sulama sistemlerinde, gerçek kişiler için 100 bin, tüzel kişiler için 200 bin liranın yüzde 50’si; diğer makine ve ekipmanlarda ise gerçek kişiler için 50 bin, tüzel kişiler için 100 bin liranın yüzde 50’si olarak belirlendi.
Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Projesiyle, çiftçiler, ihtiyaç duyduğu tarım alet ve makine altyapısı yönünden güçlendirildi. Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımı yaygınlaştırıldı.
Kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılması sağlandı. Zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerin işleri kolaylaştırıldı, üretim maliyetleri düşürüldü. Çiftçiler uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir düzeye erişti. Birim alandan daha fazla gelir elde edilerek üreticilerin gelir ve sosyal standartlarında gelişme sağlandı.
Proje kapsamında, 2011 yılında 35 çeşit makine ve ekipmana hibe desteği veriliyor. Desteklenen makine ve ekipmanlar şunlardan oluşuyor: “Anıza direkt ekim makinesi, arıcılık makine ve ekipmanı, balya makinesi, basınçlı sulama sistemi, canlı balık nakil tankı, çayır biçme makinesi, çeltik fide dikim makinesi, el traktörü, file sistemi, biçerbağlar, hububat harman makinesi, lazerli tesviye aleti, hasat tablası, mibzer, motorlu tırpan, pamuk toplama makinesi, pancar söküm makinesi, patates söküm makinesi, pülverizatör, rüzgar makinesi, sap parçalama makinesi, sap toplamalı saman makinesi, silaj makinesi, soğuk hava tesisatlı taşıma aracı, süt sağım ünitesi ve soğutma tankı, gübre dağıtma makinesi, taş toplama makinesi, diskli tırmık, yem hazırlama makinesi, zeytin hasat makinesi, koyun kırkma makinesi, tambur filtre, su ürünlerinde buzlama makinesi, balıkçı gemilerinde soğuk depo, su ürünleri için kuluçka dolabı.”
ÇİFTÇİLER, MAKİNE DESTEĞİ İÇİN SÖZLEŞME İMZALIYOR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca, 2007 yılında uygulanmaya başlanan “Kırsal Kalkınma Makine ve Ekipman Desteği Projesi”nde süreç hızla devam ediyor.
Türkiye genelindeki İl Tarım Müdürlüklerinde, yüzde 50 hibeli makine ve ekipman desteği almaya hak kazanan üreticilerle, sözleşme imzalanıyor. Sözleşmelerini imzalayan çiftçiler, 60 gün içinde makinelerini alıp kullanabilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında 2007 yılında uygulanmaya başlanan “Makine ve Ekipman Desteği Projesi”nde süreç hızla devam ediyor.
Türkiye genelindeki İl Tarım Müdürlüklerinde, yüzde 50 hibeli makine ve ekipman desteği almaya hak kazanan üreticilerle, sözleşme imzalanıyor. Destekleme kapsamında 35 çeşit makine destekleniyor.
Ankara İl Tarım Müdürlüğü’nde, sözleşmelerini imzalayan çiftçiler, 60 gün içinde makinelerini alıp kullanabilecek.
Ankara İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun, Ankara’nın Akyurt, Çamlıdere, Çankaya, Evren, Güdül, Nallıhan, Pursaklar, Sincan ve Kazan ilçelerindeki üreticileriyle sözleşmelerin imzalandığını, diğer ilçelerin çiftçileriyle de sözleşme imzalama sürecinin devam edeceğini bildirdi.
Ceyhun, Ankara’da makine ekipman desteği için, 2011 yılında, 3 bin 395 çiftçinin başvuruda bulunduğunu, bu başvurulardan 2 bin 355’inin değerlendirildiğini söyledi.
Bakanlığın ayırdığı 4 milyon 400 bin liralık kaynağı adaletli bir şekilde dağıtmaya çalıştıklarını belirten Ruknettin Ceyhun, bu kaynak ile bin 329 üreticiye destek verdiklerini kaydetti.
Kaynak yetmeyen bin 28 üretici için ek kaynak talebinde bulunduklarını ifade eden Ceyhun, ödenek geldiği takdirde onlara da destek vereceklerini söyledi.
Sözleşme imzalayan üreticiler, aldıkları makine desteği sayesinde işlerinin kolaylaştığını, üretimlerinin ise arttığını söyledi. Uygulamadan faydalanan çiftçiler, desteklerin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini istedi.
tarimtv.gov.tr
tarimziraat.com