Fiskobirlik'te fındık hasadı öncesinde kaos

130 milyon TL'lik borç yükü nedeniyle zor günler geçiren Fiskobirlik'te 40 delege genel kurulu toplamak üzere harekete geçti. Yönetim ise başbakanla görüşmeden genel kurula gitmemekte kararlı.
Hasat dönemine kısa bir süre kala fındık sektörü karıştı. Üreticilere olan borçları nedeniyle zor durumda olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde (Fiskobirlik) sıkıntıların bir türlü giderilememesi, birlik delegeleriyle yönetimin arasını açtı. Delegeler olağanüstü genel kurul çağrısında bulunurken, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, genel kurulun toplanması konusunda ısrarcı davranan delegeleri samimiyetsizlikle suçladı.
Üreticiye olan borçları nedeniyle sıkıntıda olan Fiskobirlik'te iyileşme sağlanamaması tartışmalara neden oluyor. Fiskobirlik'te yapısal değişimin sağlanması için yaklaşık 18 ay önce başa getirilen Lütfi Bayraktar ve yönetimin sorunların çözümünde bir aşama sağlayamadığını savunan Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, 10 gün içinde olağanüstü genel kurula gidilmesi için noter kanalıyla ihbarname gönderdiklerini söyledi. 40 genel kurul üyesiyle, birliğin genel kurulunun toplanması için süreci başlattıklarını belirten Akbaşlı, "Fiskobirlik'in 196 delegesi var ve Birliğin genel kurulunun toplanması için delege sayısının yüzde 10'unun, yani 20 delegenin imzası yeterli. Eğer genel kurul yapılmazsa iş mahkemeye gidecek" dedi.
Gelişmeler üreticiyle paylaşılmadı
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin birliğin problemlerinin çözülmemesi durumunda istifa edeceklerini açıkladıklarını, ancak hiçbir gelişme olmadığını hatırlatan Akbaşlı, Fiskobirlik yönetiminin yüzünü çiftçi yerine Ankara'ya döndüğünü söyledi. Fiskobirlik'in asıl sahibinin çiftçiler olduğunun altını çizen Akbaşlı, "Yönetim delegelerin huzuruna çıkıp sıkıntıyı onlara anlatmalı. Genel kurulu toplamakla kötü bir şey mi istedik?" diye sordu ve ekledi: "Bayraktar'ın samimiyetsizlikle suçladığı delege, yasal haklarını kullanmıştır. Delege genel kurul istemeyip de ne yapacaktı. Genel kurulda ortak karar alınır, gerekiyorsa güçlerimiz birleştirelim, borcumuz varsa kendi imkanlarımızı ortaya koyalım."
Bugün itibarıyla Fiskobirlik'in yaklaşık 130 milyon TL borcu, aylık 1.5 milyon TL faiz yükü ve çalışanlarına 4 aylık maaş borcu olduğuna dikkat çeken Akbaşlı, birliğin tüm hesaplarının da alacaklı banka tarafından bloke edilmiş durumda olduğunu açıkladı.
Fiskobirlik'in ayakta kalması için borçlarının mutlaka ödenmesi gerektiğini dile getiren İstanbul İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Ali Haydar Gören de "Bir kereye mahsus olmak üzeri devletin en azından elindeki gayrimenkulleri ipotek alıp üreticinin borçlarını ödemesi gerekiyor. Fiskobirlik'in yeniden yapılanması konusunda bir program hazırlanmalı. Bundan sonra Hazine'ye sırtını dayamadan ayakta kabileceği bir sistem oturtulmalı" önerisinde bulundu.
Önce Başbakanla görüşeceğiz
Bayraktar ise genel kurulun Fiskobirlik'in sıkıntılarını daha da artıracağını savundu. Genel kurul isteyenlerin ortaya bir çözüm önerisi koymadıklarını belirten Bayraktar, "Onların derdi üzümü yiyip bağcıyı dövmek, bu kez bağcı olarak bizi buldular" dedi.

Fiskobirlik'in mali yapı açısından geçmişten daha iyi durumda olduğunu, ancak hâlâ paraya ihtiyaç duyduğunu ifade eden Bayraktar, kaynak arayışlarının devam ettiğini, Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmeden de genel kurula gitmeyi düşünmediklerini söyledi. Erdoğan'dan randevu aldıklarını kaydeden Bayraktar, Başbakan'ın daha önceki görüşmelerde masaya konulan taleplere olumlu yaklaştığını öne sürdü. Fiskobirlik'in borçlarının ödenmesi konusunda bir taleplerini olduğunu anlatan Bayraktar, en azından çiftçiye yönelik borçların ödenmesi gerektiğini anlattı. "Fiskobirlik'i İmar Bankası gibi düşünmeliyiz. Gerekiyorsa Fiskobirlik kurum olarak borçlandırılsın ama çiftçinin borcu ödensin" diyen Bayraktar, sektörde 70 yıllık tecrübesi olan birliğin fındık alımı konusunda tekrar faal olması gerektiğini de ifade etti.

kaynak:

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=124082&KTG_KOD=216