Mehdi Eker yüzyılın projesini anlattı!

Mehdi Eker yüzyılın projesini anlattı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Cumhuriyet tarihinin tarım alanındaki en önemli projesi olarak nitelendirilen TARSEY'in uluslararası arenada da büyük heyecan yarattığını söyledi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinin en önemli projesine imza attı. Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi'nin (TARSEY) uluslararası arenada büyük ilgi gördüğünü açıklayan Bakan Mehdi Eker, tamamen yerli yazılımı diğer dost ülkelerde paylaşabileceklerini söyledi. Bakan Eker, TRT'de isteyen çiftçiye iPAD vereceklerini ve bu çiftçilerin arazilerindeki verilere anında ulaşabileceklerini müjdeledi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TRT Haber’den Yavuz Kılıç’ın konuğu oldu ve Tarım bilgi sistemi ile güncel gelişmeleri değerlendirdi. 
 
Tamamen yerli yazılım olan TARSEY hakkında bilgi veren Bakan Eker, Türkiye geneline kurulan veri istasyonlarıyla, tüm tarım arazilerinin 24 saat anlık olarak izlendiğini söyledi. İstasyonların, insanın duyamadığı sesleri de algıladığını söyleyen Eker şunları söyledi;

"Sistem, yüksek sesleri algıladığı gibi böceklerin, hışırtısını bile alabilecek hassasiyette çalışıyor. Bitkinin anlık gelişmesini alıyor. Meteorolojik unsurların bitki üzerindeki etkilerini an ve an inceliyor. Bunu grafiklere de dökebiliyor, bunlar konusunda da uyarı yapıyor. Yani bir çiftçi, ürününü ektikten sonra bu veri istasyonları aracılığıyla, merkezimize iletilen veriler sayesinde, diyor ki şöyle bir hastalık gelebilme ihtimali var. İşte verimlilik şu noktaya gelir. Verimlilik, bu noktaya gelir. Sistem içerisinde isteyen çiftçiye iPad veriyoruz ve çiftçi kendi arazisiyle ilgili, kendi ürünüyle ilgili, kendi faaliyetiyle ilgili bütün bilgilere orada ulaşabiliyor. Kurulün 400 istasyon yıl sonun akadar 1200'e çıkıyor. Şu anda da tüm tarım arazilerindeki durumu ölçebilecek durumdayız ama çok daha yüksek bir hassasiyet için bu sayıyı çıkarıyoruz. Bu istasyonlardan aldığımız verilerle, topraktaki ve ürünlerdeki değişiklikleri an ve an izliyoruz. Meteorolojik verileri takip edebiliyor, bitkideki ürünleri de bu şekilde takip edebiliyoruz. "

DÜNYA BU PROJENİN PEŞİNDE
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker sistemle ilgili know how’u dost ülkelerle, bütün dünya ile paylaşabilecek durumda olduklarını belirterek şunları söyledi;
 
“TARSEY’in tanıtım toplantısına bazı ülkeleri davet ettik. 6 ülkeden 4’ü bakan, 2’si bakan yardımcısı düzeyinde toplantıya katıldı. İnanılmaz bir uluslararası ilgi söz konusu. Bütün tarımve hayvancılık yapan ülkelerde bu sistem heyecan yarattı. Biz artık bu imkanlarımızı uluslararası anlamda paylaşma ve pazarlama durumundayız. Patenti bizimdir”

"DAHA AZ BÜROKRASİ DAHA AZ ZAHMET" 
 
Birçok bilgi sisteminin bir arada kullanıldığı TARSEY’İN kurumlar arasında kaynakların doğru kullanılmasını ve etkin koordinasyon  sağlayacağını belirten Bakan Eker, “Böylece vatandaş daha az bürokratik işlemle karşı karşıya kalacak. İnsanlar daha az yorulup daha etkin faaliyet yapabilecekler” dedi.
http://www.internethaber.com/mehdi-eker-yuzyilin-projesini-anlatti-770390h.htm