Türkiye varsa, Türkiye güçlü ise bölgede huzur var

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bölgedeki Kürt'ü, Arap'ı, Türk'ü, Ezidi'si ile bütün halkların, tek sığınacakları, güvenebilecekleri devletin sadece Türkiye olduğunu vurgulayarak "Biz bu anlamda eli silahlı olmayanlara, bu ülkede bu coğrafyada huzur arayanlara, kardeşlik arayanlara her zaman kucağımızı açtık ve açmaya devam edeceğiz. Türkiye varsa bölgede huzur var, Türkiye güçlü ise bölgede huzur var. Bunun dışında huzur temin edilmesi mümkün değildir. Bu potansiyelimizi bilerek dayanışmamızı ve kardeşliğimizi geliştirmemizin önemli olduğunu buradan bir kez daha vurgulamak istiyorum." dedi.

Bir dizi program gerçekleştirmek için Şanlıurfa'da bulunan Çelik, Kariyer Günleri kapsamında öğrencilerle buluşma etkinliğinden sonra Büyükşehir Belediyesince Haleplibahçe Mahallesi'nde yaptırılan bölgenin ilk kadın sosyal merkezi Hamarat Eller Çarşısı'nın açılışına katıldı.

Söz konusu çalışmanın önemine değinen Çelik, şehirlerin kalkınması için kadınlara daha çok rol verilmesi gerektiğini ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Faruk Çelik, kadınların artık her alanda daha fazla kendini göstermeye başladığını belirterek, bu anlamda çarşıda üretilen malzemelerin aile bütçelerine de önemli katkı sunacağına inandığını kaydetti.

 

Şanlıurfa'nın huzur kenti olduğunu ve bu durumun devamı için çalıştıklarını anlatan Faruk Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şanlıurfa'da huzur içinde yaşıyoruz. Allah huzurumuzu bozmasın ama aynı medeniyet havzamızda bulunan 'Şam'ın, Halep'in, Bağdat'ın durumu nedir?' diye Şanlıurfa'da oturan 2 milyon insanımızın mutlak düşünmesi gerekiyor. Yani kardeş şehirlerimizin karşı karşıya bulunduğu olup bitenleri dikkatle izlemeliyiz. Plan ve projelerin ne olduğu, gelişen bütün olayların tesadüfi olmadığını, hepimizin kulağımıza küpe etmesi gerekiyor. Yani olan bitenler rastgele olmuyor, her şey plan dahilinde oluyor. Planlı programlı bir şekilde bölgenin yeniden dizaynına, bölgenin yeniden masa başında cetvellerle çizilmesine ve bölgede yaşayan vatandaşlara dönük bir elbise biçilmeye çalışılıyor. Bunlara dikkat ederek Şanlıurfa'mız, bölgemiz ve ülkemizde yaşamayı sürdürmemiz gerekiyor. Tek ilacımız var tek çaremiz var tek çıkış yolumuz var o da bir olmak, beraber olmak, kardeş olmak. Bütün şer güçlerin planlarını bozmamız, birlik içinde büyük bir direnişi göstermekten geçiyor."

"Mağdurlara kucak açarak dünyaya örnek olduk"

Bakan Çelik, Türkiye'nin mağdur Suriyelilere kucak açarak dünyaya örnek olduğunu vurgulayarak, mazlumların tek dayanağının Türkiye olduğunu anlattı.

İslam coğrafyasında yaşanan olumsuzlukların bir an önce bitmesini temenni eden Çelik, şunları söyledi:

"İnşallah Türkiye'nin son dönemlerde bölgede almış olduğu inisiyatif, yaşanan sorunların bir an önce bitmesi konusunda önemli olur. Bu anlamda ciddi bir mesafe aldığımızı da burada ifade etmek istiyorum. İnşallah bu bölgede yaşanan huzursuzluk böyle gitmeyecek. Bu bir şeklide bitecek ve göreceksiniz Şanlıurfa bu bölgenin en cazip kenti olmaya devam edecek. Bu bölgelerde dostluk köprüleri kurulacak. Bölgedeki Kürt'ü, Arap'ı, Türk'ü, Ezidi'si ile aklınıza kim geliyorsa bütün halkların, tek sığınacakları yer Türkiye'dir. Sırtını dayanacakları, güvenebilecekleri tek devlet var o da Türkiye'dir. Biz bu anlamda eli silahlı olmayanlara, bu ülkede bu coğrafyada huzur arayanlara, kardeşlik arayanlara her zaman kucağımızı açtık ve açmaya devam edeceğiz. Türkiye varsa bölgede huzur var, Türkiye güçlü ise bölgede huzur var. Bunun dışında huzur temin edilmesi mümkün değildir. Bu potansiyelimizi bilerek dayanışmamızı ve kardeşliğimizi geliştirmemizin önemli olduğunu buradan bir kez daha vurgulamak istiyorum."

Çelik, konuşmanın ardından beraberinde Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve kadınlarla çarşının açılışını gerçekleştirdi, reyonları inceledi.

Çelik, burada gazetecilere yaptığı açıklamada çarşının sağlıklı gıda noktasında önemine değinerek, "Gıdaya erişimin yanında gıdanın sağlıklı olması son derece önemli. Hem gıdaya erişeceksiniz hem de sağlıklı gıdaya ulaşacaksınız. Bu yönüyle önümüzdeki sürecin gıda yılları olacağını, gıdanın çok tartışılacağını görüyoruz. Bu anlamda bu çarşı son derece önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Engellilerle ilgili önemli çalışmalar imza attık"

​Bakan Çelik, çarşı açılışının ardından Büyükşehir Belediyesince Paşabağı Mahallesi'nde yaptırılan Engelli Koordinasyon Merkezinin açılışını gerçekleştirdi.

Engelli vatandaşlarla sohbet eden Çelik, tenis oynayıp, buradaki müzik grubuyla birlikte "Dostum dostum" türküsüne eşlik etti.

Çelik, hükümet olarak engellilerle ilgili önemli çalışmalara imza atmaya çalıştıklarını, bu anlamda sıkıntıların ortadan kalkması adına mücadele ettiklerini anlattı.

"Çiftçiye sahip çıkmak için her türlü kolaylığı sağlıyoruz"

Programın ardından Çelik, Genç Çiftçi Projesi kapsamında gerçekleştirilen büyükbaş hayvan teslim törenine katıldı. Çelik, burada yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak tarım anlamında önemli işler gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatarak, çiftçiye sahip çıkmak için her türlü kolaylığı sağladıklarını ifade etti.

Çelik, bugün de bin 62 büyükbaş ve 2 bin 320 küçükbaş hayvanı hibe olarak verdiklerini aktararak, üreticinin bunları sürüye dönüştürmesini istediklerini dile getirdi.

Ülkede tarım ve hayvancılığı geliştirme noktasında yeni uygulamaları hayata geçirdiklerini hatırlatan Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

"Bitkisel üretimde havza bazlı destek modeline geçtik, Şanlıurfa'mız da havzalara ayrıldı. Çiftçi kardeşlerime sesleniyorum, artık kafamıza göre iş yok, planlı, programlı bilimsel bir şekilde ne yapacaksak bu plan dahilinde yapacağız. 'Ben böyle öğrendim babamdan.' Bu dönem bitti, havzadan destek almak istiyorsan hangi ürünler tavsiye edilmişse, o ürünleri ekeceksin, Türkiye'nin neye ihtiyacı varsa, toprak hangi ürünü daha verimli kılacaksa bu çalışmaları biz tamamladık. Şimdi önümüzdeki yıl destekleri alabilmenin yolu bu çerçevede ekim gerçekleştirmenizdir, bunun için bu gelişmeleri il ve ilçe müdürlüklerinden takip etmenizi istiyoruz. Birlikte Türkiye'de tarımın ve hayvancılığın ayağa kalkması konusunda el birliği, gönül birliği yapacağız. Aksi taktirde bakan olarak yan bakarsanız, müdür olarak yan bakarsanız bu çiftçinin sahibi kim olacak? Öyle bir lüksümüz yok, hep beraber inşallah bu memleketin verimli topraklarını tarımda daha da iyi bir noktaya getireceğiz."

"Meraları değerlendirerek hayvancılığımızı geliştireceğiz"

Hayvancılıkta da önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bakan Çelik, meraları değerlendirerek hayvancılığın gelişmesi için çalışmalar yürütüldüğünü aktardı. 

Çelik, Türkiye'nin et noktasında açığının bulunduğunu ve bunu engellemek için gayret gösterdiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hayvancılıkta da önemli düzenlemeler gerçekleştirdik. Hayvan ithalatı yapıyoruz, kırmızı et ihtiyacımızı ithal ederek karşılıyoruz. Biz bu uygulamaya yanlıştır diyoruz, burada bir eksiklik var. Geliniz el birliği yapalım. Devlet olarak, hükümet olarak, Bakanlık olarak biz üzerimize düşeni, siz de vatandaş olarak bu teşvikleri alarak üretime destek vererek, çabalayarak, hep beraber gayret ederek, bu hayvan açığımızı ortadan kaldıralım diyoruz. Şimdi Şanlıurfa'mızda damızlık koç üretim merkezi yaptık, yani burada merkez kurulacak hangi ırk daha uygunsa bu coğrafya için bir merkez kurulacak ve bu merkezde küçükbaş hayvancılık yapmak isteyenler diledikleri kadar hayvanı temin etme imkânı elde edecekler."

Çelik, tarımsal sulamada elektrik sorununu da en kısa sürede çözeceklerini sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Bakan Çelik, hayvan almaya hak kazanan üreticilere belgelerini dağıttı.

Programa Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı ve ilgililer katıldı.