Türkiye’de Gübre Fiyatları Dünya Fiyatlarının Altında

Türkiye tarımının, son 8 yılda bu anlayışla yapılandığını anlatan Bakan Eker, “Türk tarımı 8 yıl önce 23 milyar dolar tarımsal hasıla ile dünyada 11. sırada yer alırken, bugün 62 milyar dolarlık hasıla ile Avrupa’da birinci, dünyada ise 7. sıraya yükseldi. Bu nasıl oldu? Daha çok ekipman, daha çok makine kullandık ve doğru bir strateji uyguladık” dedi.

 

“2010 Yılında 78 Bin Projeye Destek Verdik”

 

Tarımda kullanılan 32 makine ve ekipman ile ilgili bir hibe projesi başlattıklarını ve bu kapsamda 2007 yılından bu yana 350 milyon lira hibe aktardıklarını ifade eden Bakan Eker, 2010 sonu itibarıyla 78 bin projeye destek verildiğini bildirdi. Bu anlamda çiftçilere bölgelere ve üretilen ürünlere göre en verimli tarımı yapmak için hangi makine ve ekipman gerekiyorsa onların sağlandığını belirten Bakan Eker, bu kapsamda yapılan çalışmaların, tarım-sanayi entegrasyonunu ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirdiğini ifade etti.

 

“Dünyada Yeteri Kadar Üretim Var”

 

Dünyanın tarım üretiminin, yeryüzünde yaşayan 7 milyar insana yetecek düzeyde olduğunu vurgulayan Bakan Eker, buna karşılık Somali gibi ülkelerde yaşanan açlığa dikkati çekti. Somali ve benzeri ülkelerdeki açlığın dünya gıda üretimindeki yetersizlikten değil, oradaki yoksulluk ve istikrarsızlık gibi başka nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Bakan Eker, ''Dünyada bazı ülkeler bazı gıda ürünlerini başka amaçlarla kullanıyorlar. Örneğin mısırı enerji için kullanıyorlar. Böyle olunca spekülasyonlar oluyor, gıda fiyatları artıyor. Fakir ülkeler de bunun altında kalıyor'' diye konuştu.

 

Somali'ye ve diğer açlık yaşanan ülkelere yardım etmeye devam ettiklerini anlatan Bakan Eker, Somali'ye 50 bin ton buğday karşılığı un yardımında bulunduklarını kaydetti.

 

- Lisanslı Depoculuk -

 

Bakanlık olarak, yeni birçok çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Eker, Lisanslı Depoculuk faaliyetlerinin başladığını, hayvansal ürünlere yönelik piyasa müdahale kurumu oluşturulmasına ilişkin de çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Eker, hem üretici, hem de tüketici için makul fiyatlı ürünler sağlamayı amaçladıklarını anlattı.

 

- Mazot ve Gübre Fiyatları -

 

Daha sonra fuarın açılışını yapan Bakan Eker, beraberindekilerle, stantları gezdi. Fuara gelen çiftçilerle de sohbet eden Bakan Eker'e, çiftçiler, mazot ve gübre fiyatlarındaki yüksekliği şikayet etti. Bakan Eker de Libya, Tunus gibi ülkelerdeki gelişmelerin fiyatları etkilediğini, yine de Türkiye'deki fiyatların dünyadaki fiyatların yüzde 3 daha altında olduğunu söyledi. Şubat ayında 750 milyon liralık desteklemede bulunduklarını anlatan Bakan Eker, yine desteklere devam edeceklerini söyledi.

 

AGROTEC 2011 15. Uluslararası Tarım Fuarı’nın açılışına Bakan Eker'in yanı sıra, Bosna-Hersek Tarım Bakanı Jerko İvankoviç Lijanoviç, Ankara Valisi Alaattin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci de katıldı.

 

tarim.gov.tr