10 milyon ağaç dikiliyor ve Türkiye meyve üssü oluyor

Türkiye yarım milyar dolara meyve üssü oluyor


Brezilyalı narenciye üreticisi ve işleyicisi Cutrale, Anadolu Grubu-Özgörkey ortaklığı ile Türkiye'ye geldi. Ortaklık yarım milyar dolar yatırımla 10 milyon meyve ağacı yetiştirip meyve suyu üretecek

Dünyanın en büyük narenciye üreticisi ve işleyicisi olarak tanınan Brezilyalı ‘Sucocitrico Cutrale Ltda’, iddialı bir projeyle Türkiye’ye geliyor. Cutrale’nin Türkiye’ye girişi, dünyanın 10’uncu büyük bira üreticisi ve Coca-Cola’nın Türkiye’deki şişeleme şirketinin ortağı Anadolu Grubu ve Özgörkey Grubu ile birlikte oldu.

 

Sucocitrico Cutrale Ltda, Türkiye pazarına doğrudan ürünlerini sokmak yerine, ortakları ile birlikte meyve suyu konsantresi alanında üretimi ve çekirdekli meyve yetiştiriciliğini de kapsayan çok büyük bir projeye soyundu. Proje kapsamında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çeşitli yüksekliklerde toplam 200 bin dönümlük arazide 10 milyon çekirdekli meyve ağacı yetiştirilecek ve bu amaçla çok büyük meyve plantasyonları kurulacak.

Proje için 10 yılda toplam 500 milyon dolar yatırım yapılacak. Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda İtalya ve İspanya’dan getirilen şeftali ve vişne fideleri toprağa dikilip testlere başlandı. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye’de planlı meyve tarımını başlatacak bu projenin çok büyük istihdam da yaratacak olması nedeniyle ‘emsalsiz’ olduğunu söyledi.

Yoksul bölgeye öncelik

Bu iddialı projenin ilk adımını Brezilyalı Cutrale’nin sahip olduğu Burlingtown LLP ve Anadolu Grubu’na ait Anadolu Efes’in, Armağan ve Cemal Özgörkey kardeşlere ait Etap Tarım ve Gıda’ya ortak olması oluşturdu. Cutrale ve Anadolu Grubu, Özgörkeylerin İzmir merkezli meyve suyu konstantresi üreten bu firmanın üçte iki hissesini yaklaşık 25.4 milyon dolara satın aldı. Satınalma sonrası üç ortağın (Anadolu Grubu, Cutrale ve Özgörkey Grubu) şirkette yüzde 33.3’er hissesi oldu.

Yeni ortaklığın 10 milyon çekirdekli meyve ağacı yetiştirme projesinde öncelik işsizliğin yüksek olduğu Türkiye’nin göreve yoksul bölgelerinde olacak. Bu projeyle dünyanın en büyük narenciye üreticisi olan Sucocitrico Cutrale Ltda, en büyük çekirdekli meyve plantasyonununu da Türkiye’de oluşturmuş olacak. Ağaçlardan elde edilen meyve suyu konsantresinin bir kısmı iç pazarda tüketilirken, çok önemli bir bölümü de dünya pazarlarına ihraç edilecek.

Yetiştirilecek meyve ağaçlarında ağırlık şeftali, kayısı ve vişne de olacak. Söz konusu ortaklığın gerçekleşmesine dünya genelinde uzun süredir Cutrale ile işbirliği içinde olan The Coca-Cola Company’nin de dolaylı katkısı oldu. Cutrale dünyada The Coca Cola Company’nin en büyük portakal suyu konsantresi tedarikçisi. Bu ilişkinin Türkiye’deki yatırımın ürünlerine Coca Cola’nın kapılarını açabileceği ifade ediliyor. Meyve plantasyonlarının kurulup üretimin başlamasından sonra ortaya çıkacak meyve suyu konsantresinin bu alanda dünyanın önemli işleyicilerinden biri olan The Coca-Cola Company’nin en önemli müşterilerden biri olması olması bekleniyor.


Mersin ve Antalya’daki tesislerinde Coca-Cola, Ülker, Pınar, Efes Pilsen başta olmak üzere önemli markalara üretim yapan, dünyanın önde gelen ülkelerine ihracat gerçekleştiren Etap Tarım’ın ürün gamında meyve suyundan meyveli yoğurt üretimine kadar 120’ye yakın ürün bulunuyor. Etap Tarım bu iddialı proje ve güçlü ortaklarıyla bu alanda beş yıl içinde dünyanın lider oyuncularından biri olmayı hedefliyor.

10 bin kişiye iş


Türkiye sınırlarında yaklaşık 200 bin dönümlük arazi bulma zorluğu Anadolu Grubu-Cutrale-Özgörkey ortaklığının Türk sanayinin unutulmaz ismi Vehbi Koç’un domates tarımında ülkeye getirdiği ‘sözleşmeli tarım modeli’ni devreye sokmasına neden oldu. Meyve ağacı yetiştiriciliği yalnızca ortaklığa ait arazilerde yapılmayacak.

Ortaklık arazi de kiralarken, tüm Türkiye’de toprakları uygun olan çiftçilere çekirdekli meyve fidanı dağıtılacak. İhtiyacı olana kredi de verilecek. Üretim süreci boyunca her türlü destekle ürün de satın alınacak. Projenin ağırlıkla Türkiye’nin yoksul bölgelerinde konumlandırılacak olması beraberinde devlet desteğini de getirecek. Emek-yoğun bir yatırımı içeren proje beş yılda 10 bin kişiye istihdam sağlayacak. Detaylı açıklama iş planlarının kesinleşmesinden sonra yapılacak.

http://www.dipnot.tv/12441/10-milyon-agac-dikiliyor-ve-Turkiye-meyve-ussu-oluyor.aspx