Küçük perakendeci de etiketli sebze-meyve satacak

Sebze ve meyveye etiket zorunluluğu getiren "İyi Tarım Uygulamaları Yönetmelik Taslağı", küçük perakendeciyi harekete geçirdi. Metro, Migros, Tesco Kipa gibi uluslararası marketlerin yanı sıra artık küçük perakendeciler de mağazalarında etiketli ürün satmak için harekete geçti.
235 firmaya ait 1836 marketin üye olduğu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) üyeleri, önümüzdeki hafta Antalya'da Tarım Bakanlığı yetkilileri ve üreticilerle bir araya gelerek izlenebilir tarım uygulamalarını konuşacak. PERDER üyeleri, sürdürülebilir tarım için gerekirse bir şirket kuracak.
PERDER'e üye marketlerin yıllık 1 milyar dolarlık sebze meyve aldığını söyleyen Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, önümüzdeki yıllarda tüm üyelerinin izlenebilir tarım ürünleri satışı yapmasını hedeflediklerini söyledi. Sebze meyveye getirilecek etiket uygulamasıyla hem üreticinin bilinçlendirileceğini hem de tüketicinin daha sağlıklı ürün tüketme şansına kavuşacağını ifade eden Songör, şunları kaydetti: "Tarım Bakanlığı iyi tarım uygulamaları adı altında yaş meyve sebzede daha kontrollü ürün ürettirmek istiyor. Üreticileri bilinçlendirmek, toprağı korumak istiyor. Biz de geçmişte kendi markalarımızla sözleşmeli tarım yaptırıyorduk. Şimdi yeni uygulamayla bunun bir adım ötesine geçeceğiz. Üreticilerimize eğitim yaptırıyoruz. Önümüzdeki hafta üyelerimizi, Tarım Bakanlığı yetkilileri ve çiftçilerle bir araya gelerek iyi tarım uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantısı yapacağız."
Sebze meyveye özel şirket kuracak
Fiyat ve çeşitte rekabette zorlandıkları büyük marketlere karşı daha önce "Fayda AŞ" adlı şirket kuran yerel marketler, önümüzdeki dönem sebze meyveye özel bir şirket de kurmayı planlıyor. Etiketli sebze meyve uygulamasına geçmek için PERDER bünyesinde bir komisyon oluşturduklarını açıklayan İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği Başkanı Turan Özbahçeci, bu komisyonun üretici birlikleriyle kontrollü üretim imkânlarını araştırıp bu ürünlerin mağazalarda satışını teşvik edeceğini söyledi. Yerel marketler olarak çatı şirketlerini oluşturup bunun üzerinden rekabet ettiklerini kaydeden Özbahçeci, şöyle konuştu: "Bu belki Fayda üzerinden, belki de Fayda'nın türevi yeni bir şirket olabilir. Sebzeye meyve özel bir şirket de kurabiliriz."
BÜYÜK MARKETLER ÖNCÜ OLDU
Sanayi ve Tarım Bakanlığı'nın tarladan sofraya kadar izlenebilir bir sebze meyve ticaretini öngören taslak, iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlayacak. Yaklaşık 10 yıldır yaptırdığı sözleşmeli üretimle kontrollü tarım uygulamalarına destek veren Metro Group, önümüzdeki süreçte üretim miktarını artıracak. Bu yıldan itibaren sebze meyvenin sofraya gelene kadar olan serüveninde bitkisel ürünlerde kimyasal kullanımı ve analizleri konusunda daha etkin adımlar atacaklarını ifade eden Metro Cash&Carry Türkiye Kategori Müdürü Birol Uluşa, "Yaklaşık 1000 dönümlük, tamamı kendi kontrolümüzde olan alanların dışında özellikle tedarikçilerimizden bizi üretici kayıt defterine ulaştıracak sistemleri kurmaları ya da direkt üretici kayıt numaralarının üzerine geçirmelerini istiyoruz. Bu sayede zincirin her halkasını daha da kuvvetlendirmiş olacağız" diye konuştu. Migros'ta da tüm meyve ve sebzeler sertifikalı olarak satılmaya başlandı. Migros'un sadece İyi Tarım Uygulamaları (İTU) sertifikalı üreticiden ürün satın alma kararı ile birlikte yaklaşık 2 bin çiftçi, "İyi Tarım Uygulamaları" standartlarına göre üretim yapmaya başladı. Migros'un hedefi yıllık 130 bin ton İTU'lu meyve sebzeyi tüketici ile buluşturmak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=135609&KTG_KOD=216
Özgül Öztürk