150 bin ithal kurban yola çıktı!

Tarım Bakanlığı’nın izninden sonra 350 bin küçükbaş kurban ithali için başvuru yapıldı. Tarım Bakanı Eker şu anda 150 bin ithal koyunun yolda olduğunu söyledi  Tarım Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı’nda kurbanlık fiyatlarının yükselmesini engellemek amacıyla küçükbaş hayvan ithalatına izin verdi.

 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nda ortaya çıkabilecek spekülasyonları engellemek amacıyla Avustralya’dan ve şap olmayan AB ülkelerinden kurbanlık canlı koyun ithalatına izin verildiğini açıkladı.

Eker “Şu ana kadar 350 bin baş için kontrol belgesi alındı. 150 bin civarında koyun şu anda yolda. Avusturalya’dan geliyor. Diğerleri de balkan ülkelerinden giriş yapmaya başladı.

Bulgaristan, Romanya yakın coğrafyadan geliyor” dedi. İthalatla gelecek hayvanların Trakya ve İstanbul’un ihtiyacına yönelik olacağını belirten Eker, diğer bölgelerde Türkiye’nin üretiminin olduğunu, Türkiye’nin üretiminde bir eksilme olmadığını, ithal edilen hayvanlarda sağlık sertifikası ve garanti şartı aradıklarını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun et fiyatının yüzde 40 arttığı ve 20 yıldır et ithalatı yapılmadığına dönük sözlerini de eleştiren Eker “Et pahalı diyor, sonra da ithalatı eleştiriyor.

1990’lı yıllarda 97 yılına kadar yüz binlerce ton SHP’nin, CHP’nin iktidar ortağı olduğu dönemlerde et ithalatı yapıldı. O zaman kim vardı iktidarda” diye sordu.

Tarım Bakanı Eker, etteki fiyat artışının vatandaşının gelirinin yükselmesi ve ete olan talebin artmasından kaynaklandığını da belirtti.

star

http://www.bahcesel.com/content/view/15420/3192/