Eğirdir'de 1.5 kg'lık dev armut yetiştirildi.

Eğirdir'de 1,5 kiloluk dev armut yetiştirildi

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından 1.5 kilogram ağırlığında armut yetiştirildi.

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından 1.5 kilogram ağırlığında armut yetiştirildi. Meyve ağırlığı 300 ile 500 gram arasında değişen armutların yanında dev gibi duruyor.

Eğirdir'de 1994 yılından bu yana ılıman iklim meyve türleri üzerine araştırma ve üretim yapılıyor. Çalışmalar Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülüyor. 5 yıl önce Quince A anacı üzerine Deveci armudu çeşidi aşılandı. Bu yöntemle kurulan bahçeden ilk ürün geçen yıl alındı.

Enstitü Müdürü Enver Murat Dolunay, bu yıl bahçeden oldukça iyi verim aldıklarını söyledi. Dolunay, hasadına başladıkları armutların ağırlığının 1 ile 1.5 kilogram arasında değiştiğini söyledi.

Deveci armudunun iri meyveli bir çeşit olmasına rağmen bu irilikte ürün verdiğine pek rastlanmadığını ifade eden Dolunay, "Armutların üretiminde herhangi bir hormon uygulaması yapılmadı. Tamamen uygun beslenme ve yetiştiricilik şartlarının oluşturulması ile elde edilen meyvelerin bu büyüklüğü normalden fazla." dedi.

Geç hasat edilen meyvelerden biri olan Deveci armudunun 6 aya kadar depolanabildiği için Türkiye'de ve dünyada ön plana çıkan bir ürünü olduğunu anlatan Dolunay, "Dünya Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 1993 yılında Türkiye'de toplam 420 bin ton olan armut üretimi, 2009'da 384 bin tona kadar düşmüştür. Bu açık, deveci armudunun yaygınlaştırılmasıyla kapatılabilir. İç ve dış pazarda çok rahatlıkla satılabilen deveci armudunu çiftçilerimize tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

http://www.beyazgazete.com/haber/2010/10/16/egirdir-de-1-5-kiloluk-dev-armut-yetistirildi.html