Ortadoğunun meyvesi GAP tan

Türkiye, Ortadoğu ülkelerinin 5,7 milyar dolarlık meyve pazarına göz dikti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, GAP'la birlikte sulanabilir alanın artmasıyla Türk sanayicisinin hemen yanı başında büyük bir pazar potansiyeline sahip olacağını söyledi. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından düzenlenen 'GAP Bölgesi Girişimi' panelinde, tamamlanacak sulama sistemleriyle birlikte 10 milyon dönüm sulanabilir araziyle, meyveciliğin kalkınmasında önemli bir potansiyele sahip GAP bölgesinden en verimli şekilde yararlanmanın yolları değerlendirildi. Şelli, GAP'ın hayata geçirilmesiyle birlikte 1 milyon hektar alanın sulanabilir hale geleceğini anlattı.

 

 

Şanlıurfa ve GAP Bölgesinin, Ortadoğu ülkelerine günübirlik karayolu mesafesinde olduğuna dikkat çeken Şelli, bu bölgelerde yetiştirilecek ürünlerin pazarlama açısından stratejik bir konumda olduğunu ifade etti. Bu yıl Ortadoğu ülkelerinin toplam gıda ithalatının 63 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Müsteşar Yardımcısı, "Ortadoğu ülkelerinin bu gıda ithalatını hangi ülkelerden yaptığına baktığımız zaman birinci sırada ABD'nin, ikinci sırada Brezilya'nın, üçüncü sırada Hindistan'ın, dördüncü sırada Türkiye'nin ve beşinci sırada Arjantin'in geldiğini görüyoruz. Ortadoğu ülkelerinin 63 milyar dolarlık gıda ithalatının içinde meyve ithalatının payı ise 5,7 milyar dolardır. Yani yanı başımızda yılda 5,7 milyar dolarlık meyve ithal eden çok değerli bir pazar var. Bizim hemen 45 kilometre ötemizdeki pazardaki payımızsa sadece 550 milyon dolar. Bu pazarı çok daha iyi değerlendirebiliriz." şeklinde konuştu. Türkiye'nin toplam 24 milyon hektar tarım arazisi olduğunu ve bunun yaklaşık 3 milyon hektar alanında meyvecilik yapıldığını belirten Şelli'ye göre; 12 milyon tonlardan bugün Türkiye'nin meyve üretimi 16,5 milyon tona yaklaşmış durumda ve bu yılki toplam meyve ihracatımız 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Meyve piyasasına da bugün 16 milyon ton meyvemizin yaklaşık 800 bin tonu meyve suyu olarak değerlendiriliyor. 2009 yılında Türkiye'de meyve suyu tüketimi kişi başına 11 litreyi aştı. Özellikle Şanlıurfa bölgesinin iklim ve topografya açısından meyvecilik için eşsiz bir imkan sunduğunu anlatan Ferhat Şelli, MEYED'in meyvecilik yapacak çiftçiye alım garantisi verdiğine de değindi.

 

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç ise Güneydoğu'nun sektör için büyük bir ihtiyaç ve şans olduğunu anlatarak sektörün kendini geliştirmiş meslektaşlara ihtiyacı olduğunu anlattı. Sektörün geçen yıla göre yüzde 15 büyüme kaydettiğini ifade etti. Büyüme istikrarının devam etmesi durumunda sektörün önümüzdeki 5 yıl içerisinde en az iki kat büyüyeceğini anlatan Güç, bunun 40 bin istihdam anlamına geldiğine dikkat çekti. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan da, şehirde 20 milyon meyve fidanı bulunduğunu ve valilik olarak 3 yıl içerisinde bu sayıyı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Okutan, sektörde asıl kurtuluşun büyük sanayicilerin bölgeye gelmesiyle gerçekleşeceğine inandığını aktardı.

 

kaynak:zaman

http://www.tarimziraat.com/tarim_haberleri/a1072-ortadogunun_meyvesi_gap_tan.html