Kırsal Kalkınma 5. Etap Başladı

KKYDP 5.Etap Programı, tarıma dayalı yatırımların desteklenmesi ile ilgili aşağıdaki konuları kapsar.


I. Ekonomik yatırımlar,

a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı,

b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar,

c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar,

ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar,

d) Tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

II. Toplu basınçlı sulama sistemi yatırımları.

KIRSAL KALKINMA ile;

a) İnşaat işleri alım giderlerine,

(İdari kısımlarla ilgili harcamalar, hibeye esas inşaat giderinin %20’sini aşamaz.)

b) Makine, ekipman ve malzeme alım giderlerine,

(Yeni makine ve ekipman alımlarına destek verilir.)

c) Uygulama aşamasında danışmanlık hizmetleri alım giderlerine,

(Hibeye esas inşaat ve makine ekipman giderleri toplamının % 2’sini geçemez)


DİKKAT – 5. Etap değişiklikler

v 5.Etapta proje dosyası hazırlatma bedeli hibeye dahil edilmemiştir.

v Kamu kurum ve kuruluşları bu hibelerden faydalanamaz.

v Yatırım yeri ve şirket üzerinde İcra, ipotek, haciz, şerh gibi durum olmadığına dair belge istenmektedir.

Kırsal Kalkınma 5. Etaptan Önemli Noktalar:



ü Tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez. – Ürettiğiniz meyve sebze için bu programdan destek alamazsınız. Ürünlerinizi işlemek için kuracağınız tesise destek verilir.

ü Başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir. – Örnek : Başka bir yerde başka bir firma tarafından üretilen makarnayı paketleyerek destekten faydalanamazsınız.

ü Yatırımcılar ülke genelinde sadece bir tek proje başvurusunda bulunabilir.

ü Program çerçevesinde 81 ilde yapılacak yatırımlar için başvurular kabul edilir.

ü Yatırım projeleri, 1/12/2010 tarihine kadar tamamlanmalıdır. Uygun görülmesi durumunda yatırımcıya ek süre verlibilir.

ü Proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamaz.

ü Başvuru sahibi Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. – ÇKS ve diğer kayıt sistemleri hakkında detaylı bilgiyi Tarım il müdürlüğünden ya da bizi arayarak alabilirsiniz

ü Başvuru sahibinin, yatırım ilinde yerleşik olması zorunlu değildir.

ü Hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir

ü Proje sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas proje tutarının % 50 si oranındaki katkı payının finansmanını kendi öz kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür.

ü Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 100.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 500.000 Türk Lirasını geçemez.

ü Proje toplam tutarının; gerçek kişi başvuru tekliflerinde 100.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvuruları için ise 500.000 Türk Lirasını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir.

ü Proje bütçesi KDV hariç hazırlanır.

ü Ekonomik yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek gerçek ve tüzel kişilerin idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olması gerekir. İl özel idaresi ve belediyeler gibi kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkların başvuruları program kapsamında değerlendirilmez.


ü Vadesi geçmiş vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş prim borcu olanlar başvuru yapamazlar.

ü Son başvuru ; Tebliğin yayımı tarihinden itibaren altmış gün içerisinde il müdürlüklerine proje teslim edilmelidir.

http://www.tarimsalhaber.com/