Doğu ve Güneydoğu'ya Rekor Desteklemeler Geliyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Doğu Anadolu Projesi (DAP) kapsamındaki illerde etçi damızlık sığır işletmeciliği yatırımlarının desteklenmesiyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Erzurum'a çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere giden Bakan Mehdi Eker, Vali Sebahattin Öztürk ile Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'i makamlarında ziyaretinin ardından İl Özel İdare Müdürlüğü Salonu'nda düzenlenen ''Erzurum'da Hayvancılığın Problemleri ve Çözüm Önerileri'' konulu çalıştaya katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Eker,  DAP Projesinin uygulandığı, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde yeni desteklemelerle ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti. DAP kapsamındaki illerde etçi damızlık sığır işletmeciliği yatırımları destekleneceğini ifade eden Bakan Eker, “Buna göre bölgede 50 baş hayvanın üzerinde olmak kaydıyla yeni inşaat yatırımları için yüzde 30, hayvan alımı için yüzde 40 ve makine alımında yüzde 40 hibe destek ödemesi yapılacak. Bu desteklemeler, hayvancılığın çok önde olduğu sadece Doğu Anadolu illerinde uygulanacak. Biz hükümet olarak bütün gücümüzle, bütün imkanımızla hayvancılığın geliştirilmesi, tarımın geliştirilmesi, insanlarımızın tekrar burada hayvancılık faaliyeti yapmasına destek olmak maksadıyla bu projeleri bir bir hayata geçirdik” diye konuştu.

Ziraat Bankası'ndan üreticilere verilecek kredilerde yüzde 100 ile yüzde 60 arasında kredi faiz sübvansiyonu uyguladıklarını kaydeden Bakan Eker,  “Bunun karşılığını, aradaki farkı Ziraat Bankası'na bakanlık olarak biz ödüyoruz. 475 milyon lira Ziraat Bankası'na kredi faiz sübvansiyonu uyguluyoruz. Bu şu demektir; Ziraat Bankası 475 milyon faiz sübvansiyonu ile en az 8 milyar lira çiftçiye ucuz kredi kullandırmış oluyor” şeklinde konuştu.

Bakan Eker, ayrıca köylerde istihdam edilmek üzere 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim alımı yapacaklarını bildirdi.

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''DAP Projesi Kapsamında Uygulanacak Yeni Hayvancılık Desteklerinin Tanıtımı Programı’nın açılışına da katılan Bakan Eker burada yaptığı konuşmada, tarım sektörüne stratejik bir bakış açısıyla yaklaştıklarını, tarımla ilgili temel kanunları çıkardıklarını söyledi.

Tarım destekleri içinde hayvancılığa verilen destek miktarının yüzde 21’e çıktığını hatırlatan Bakan Eker, “Bakanlık olarak 200 kişilik bir teknik ekiple, 3 sene boyunca Türkiye'nin hem tarım envanterini çıkardık, hem üretim planlamasını yapabilecek havza üretim modelini kurduk. Şimdi biz, bugün şunu biliyoruz; Türkiye'nin 26 milyon hektar tarım arazisi var. Bu tarım arazilerinin her 2 bin 500 metrekarelik parselinde hangi ürünler yetiştirilebilir, biz bunu biliyoruz. Bilgisayara giriyoruz, havzamızı giriyoruz, hangi havzada, hangi ilçede, hangi köyde, hangi ürünleri yetiştirebiliriz, bunu biliyoruz artık. Biz artık buna tomografi de demiyoruz. Buna MR diyoruz. Türkiye'deki tarım arazilerinin MR'sini çektik. Biz 527 milyon veri kullandık. Yarım milyar veri bilgisayarlar vasıtasıyla programa döküldü ve artık bu 527 milyon veri bize bu imkanı sundu. Tarıma stratejik bakış, planlama, politika budur” diye konuştu. 

Bakan Eker, tarım destekleme miktarında 3 kat artış sağladıklarına işaret ederek, “Bir milyar 800 milyondan devraldık. Bugün 5 milyar 600 milyon veriyoruz. Sadece hayvancılığı 83 milyondan, 1 milyar 250 milyona çıkardık” şeklinde konuştu. Türkiye’de süt üretimini de artırdıklarını ifade eden Bakan Eker, süt üretiminin 8 milyon tondan 12 milyon tona çıktığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise konuşmasında tarım ve hayvancılıkta Erzurum ve çevresinde geleneksel üretim tarzının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Akdağ, şöyle devam etti: “Bu yeni hayvancılık destek projeleri, kombinayla ilgili hizmetler, Erzurum İl Tarım Müdürlüğümüzün başarılı şekilde yürüttüğü aşılama hizmetleri, bölgedeki kaçak hayvan sayısının asgariye indirilmesi, çiftçimiz için elmas kıymetindedir. Tüm bu çalışmalar için Tarım ve Köyişleri Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi ülkenin göstergeler açısından en geri kalmış bölgesidir. Sağlık, eğitim, ekonomi, sosyal hayat, köylerin durumu. Ama hamdolsun çok yol aldık. Başbakanımızın talimatıyla KÖYDES'ten en büyük pay Erzurum'un da içerisinde bulunduğu bu illere veriliyor. Bu bihakkın teslimidir.”

Konuşmaların ardından, Bakan Akdağ ve Eker ile Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve Et Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, ilde kurulacak ve bahar döneminde temeli atılması planlanan et kombinasının yapım protokolünü imzaladı.

http://www.tarim.gov.tr/Duyurular,haber_Detayli_Gosterim.html?NewsID=755