Kâr marjı daraldı, dev şirketler besicilikten çekiliyor

Saray Çiftliği Genel Müdürü Hüseyin Teber, ithalatın başlamasının, besicilik sektöründe belirsizliklere sebep olduğunu, et ithalatının sürmesinin yerli üreticileri zor durumda bıraktığını söyledi. Teber, "Piyasalar iyi değil. Şu anda et satışı çok durgun. Et ve canlı hayvan ithalatı yapılmalı ama yerli üretici de zarara sokulmamalı." dedi. Tarım Bakanlığı'na göre ise bu yönde alınan kararların temel sebebi ticari kaygılar. Türkiye'de 14,5 lira olan karkas et fiyatının ithal ette 9,5-10 liraya kadar gerilediğini ifade eden bakanlığa yakın kaynaklar, firmaların kâr marjı daraldığı için böyle bir karar aldıklarını söyledi.

'Şirketlerin az kâra alışamadığını' ifade eden üst düzey bir bakanlık yetkilisi, "6-7 aydır kâr marjları oldukça yüksekti. Son dönemde kârlar azaldığı için besiciler üretimden çekilme kararı aldı. Büyük ihtimalle bazı şirketler daha çok para kazanmak için yerli üretim yerine ithalat işine girecek. İthal et hem ucuz hem de zahmeti yok." dedi. Şirketlerin besicilikten çekilme kararını değerlendiren Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş da iki baş besisi olanın dahi üretimden çekilmesi taraftarı olmadıklarını söyledi. Firmaların kararını ticari olarak değerlendiren Ulubaş, "Zaman içerisinde etkisinin ne olacağı görülür. Ancak sistem kendi kendini dengeler. Daha önce besicilikle uğraşmayan birçok şirket şimdi yatırım yapıyor." dedi.

 

 

BESİLİK DANANIN KİLOSU 4 TL UCUZLADI

 

Tarım Bakanlığı'nın ithalat kapısını açmasının ardından et fiyatlarındaki dalgalanma sona erdi. İthalatın etkisiyle besilik dana fiyatlarının kilogram fiyatı 7,5-8 liraya kadar geriledi. Nisan 2010'da besilik canlı hayvanın kilosunun 11-12 liraya kadar çıktığını belirten EBK Genel Müdürü Ulubaş, "Et fiyatlarındaki yükselişin sebeplerinden biri, besi danası fiyatlarındaki artıştı. 2010 yılının üçüncü ayından sonra dana fiyatları anormal şekilde yükseldi. Şu anda 8 liraya 10 aylık 250 kilo ağırlığındaki danayı besicilere veriyoruz. Özel sektörün satışları da devam ediyor. Fiyatların 7,5-8 lira civarında oluşması besiciler açısından sevindirici. Et maliyetini düşürücü bir sebep. Bunun kalıcı olmasını istiyoruz." diye konuştu. Et fiyatlarının seyrini de değerlendiren Ulubaş, ithalatın fiyatlardaki düşürücü etkisine dikkat çekti. 10 bini AB, 120 bini Brezilya, Uruguay ve Avustralya'dan olmak üzere altı ayda toplam 130 bin canlı kasaplık sığır geldiğini açıkladı.

 

kaynak:zaman

http://www.tarimziraat.com/tarim_haberleri/a1183-kar_marji_daraldi_dev_sirketler_besicilikten_cekiliyor.html