Artan yemeklerinizi nasıl saklayabilirsiniz?

Yaptığınız yemekler genellikle hepsini tüketemez ve ertesi güne kalır. hatta kimi zaman birkaç gün aynı yemeğin dolapta yenmeyip kaldığı da olur. Peki gıda zehirlenmesi yaşamamanız için kalan yemeklerin buzdolabında saklanma süresi ne olmalı?

 

Mayo Clinic'te yer alan habere göre, gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için buzdolabında sakladığınız artan yemeklerinizi 4 gün içinde bitirmelisiniz. Eğer bu yemekleri 4 gün içinde tüketemeyeceğinizi düşünüyorsanız yemekleri hemen dondurun.

 

Gıda zehirlenmesinin karın ağrısına, ishale, bulantı ve kusmaya neden olduğunu söyleyen uzmanlar, zehirlenmenin yiyecekler üzerine bulaşan bakteri gibi zararlı organizmalar nedeniyle meydana gel ettiler. Bakteriler yemeklerin tadını, kokusunu ya da görünümünü değiştirmezler, böylece siz de yemeğin bozulmuş olduğunu anlayamazsınız. Eğer yemeğin taze olduğundan emin değilseniz, en iyisi onu atmanızdır.

 

Birçok gıda zehirlenmesi vakası yemeğin uygun şeklide paketlenmesiyle önlenebiliyor. Bir yiyeceğin taze kalmasını sağlamak için, et, kümes ürünleri, süt ürünleri ve yumurta gibi çabuk bozulabilen yiyecekleri hemen buzdolabına yerleştirin. Bu yiyecekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında ya da 1 saatten fazla 32 derece sıcaklıkta bırakmayın. Soğuk salata ya da sandviçler gibi pişmemiş yiyecekleri de hemen tüketin ya da bir an önce buzdolabına kaldırın. Hedefiniz bakterinin hızlıca çoğalabildiği 4-60 derece arasındaki yiyecek için tehlikeli bölge limitini en aza indirmek olmalı.

 

Artan yemeklerinizi yemeden önce, onları ocakta, fırında ya da mikrodalga fırında yemeğin iç sıcaklığı 74 dereceye ulaşana kadar ısıtın. Yani yemeğini yeniden kaynatmayın.

 

Kaynak : Zaman Online

http://www.tarimziraat.com/tarim_haberleri/a1680-artan_yemeklerinizi_nasil_saklayabilirsiniz.html